Artnit

Ponedeljak, 05 Septembar 2016 11:23

Fernan Leže - Pušači Istaknut

Istoričar umetnosti i likovni kritičar Mišel Sefo proglasio je 1912. godinu za "možda najlepšu godinu u čitavoj istoriji slikarstva u Francuskoj". Ta godina je bila vrhunac analitičkog kubizma u radu Pabla Pikasa i Žorža Braka, kao i sazrevanje Fernana Ležea u idiosinkrazijskom kubističkom stilu, koji se manifestuje na slici Pušači. Ova slika se danas nalazi u muzeju Solomon R. Gugenhajm u Njujorku.

Fernan Leže je bio inspirisan Polom Sezanom u potrazi za sredstvom kojim bi precizno opisao trodimenzionalne predmete na dvodimenzionalnom platnu. Razbijanjem predstavljenih figura ili predmeta u niz razdvojenih oblasti i njihovim polaganjem protivno ili sa njima sličnim aspektima pozadine, stvara se potpuno integrisani prostor u kome polje i objekat prožimaju jedno drugo. Zakrivljenost, kao i preklapanja oblasti opisuju telesne oblike predmeta svake forme dok artikulišu sveopšte, ritmične šare na površini. Dobijena je oscilacija između zapreminskog tela i dinamičnog prostora, tako da je futuristička estetika nalik na analitički kubizam.

Slika Pušači sadrži kontrast formi, koje naglašava linearna armatura i skraćeno modeliranje promenljivih geometrijskih oblika. Fernan Leže je razvio precizan rečnik opisanih formi - njegove fragmentirane jedinice su veće, lukovi dominiraju, a boja preovlađuje. Kao varijacija na temu, svaka kompozicija naizmeničnih čvrstih materija i praznine nudi drugačiju igru svetlosti i senke.

Pročitano 2149 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Fernan Leže - Pušači