Odštampajte ovu stranicu
Ponedeljak, 15 Avgust 2016 11:53

Paolo Učelo - Portret dame Istaknut

Italijanski slikar i matematičar Paolo Učelo, rođen kao Paolo di Dono, bio je poznat po svom pionirskom radu na vizuelnoj perspektivi u umetnosti. Među portretima koji mu se pripisuju, najsličniji njegovim ostalim slikama je Portret dame, koji je najverovatnije naslikao 1450-ih godina. Međutim, neki naučnici pripisuju ovu sliku italijanskom slikaru Domeniku Venecijanu. Slika se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Slika Portret dame ima visoko dekorativan kvalitet u kome kostim i ornament igraju glavnu ulogu. Žena na slici je predstavljena prema književnim pojmovima ženske lepote, gde je naglašena lepa koža i plava kosa, kao i savremena moda u odevanju.

Na slici Portret dame prikazano je prilično ravno modelovano lice žene, koje se postavlja na nematerijalnoj postavci biste, nasuprot jedinstvenoj plavoj pozadini. Skupe brokatske tkanine, biseri i drago kamenje služe ne samo da prikažu porodično bogatstvo i status žene, već da naglase njen fizički izgled u umetnosti, kao i u životu. Haljina žene je od brokata i ima rukave crvene i zlatne boje. Na njenoj kosi se ističe broš optočen biserima i draguljem, na glavi nosi belu kapu ukrašenu sitnim biserima, a oko vrata kratku bisernu ogrlicu.

Žena na slici Portret dame izgleda ravnodušno, nepokretno i nepromenljivo, kao da je van prostora i vremena. Njen portret predstavlja statički, stereotipni karakter, u kome je individualnost modela skoro u potpunosti potisnuta u korist društvenih ideala koje ona predstavlja.

Pročitano 3411 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 26 Avgust 2020 10:30
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci