Artnit

Ponedeljak, 08 Avgust 2016 11:52

Anjolo di Kozimo Broncino - Portret mladića Istaknut

Među portretima italijanskog manirističkog slikara Anjola di Kozima Broncina najviše privlači pažnju Portret mladića, naslikan 1530-ih godina. Na slici je delimično prikazana rezervisanost modela i stroga elegancija enterijera palate, što su bile odlike dvorskog stila portreta, koje je za porodicu Mediči iz Firence slikao. Slika se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Na slici Portret mladića prikazan je elegantno obučen mladić koji drži knjigu na maštovito ukrašenom stolu i stolici, sa grotesknim dekoracijama glava, a kao lice maske prikazana je u naborima pantalona mladića. Ove neobične i duhovite dekoracije predstavljale su vizuelne analogije u raznim književnim vrstama koje su se čitale u kultivisanom društvu tog doba. I sam slikar Anjolo di Kozimo Broncino je pisao stihove u stilu velikog italijanskog pesnika Frančeska Petrarke, a knjiga na slici je nesumnjivo zbirka pesama.

Model na slici Portret mladića nije poznat. Ranije se mislilo da ovaj portret može da predstavlja jednog od starijih sinova vojvode Kozima de Medičija, glavnog mecenu Anjola di Kozima Broncina. Bilo je i mišljenja da to može biti vajar Pjerino da Vinči ili slikar Frančesko Salvijati, ali i mladić koji je pripadao Broncinovom bliskom krugu prijatelja književnika u Firenci. Međutim, svaka od ovih teorija je na neki način problematična, a identitet mladića je ostao misterija.

Pročitano 3007 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Anjolo di Kozimo Broncino - Portret mladića