Artnit

Četvrtak, 04 Avgust 2016 10:30

Gven Džon - Vaza cveća Istaknut

Velška slikarka Gven Džon je imala samosvestan povratak slikarstvu tokom koga je naslikala neke od svojih najpoznatijih slika, dok se istovremeno borila sa depresijom i sporadičnom bolešću. Tokom ovog perioda, ohrabrivao ju je francuski vajar Ogist Roden, posle iznenadne smrti njegove žene 1907. godine. Njena poznata slika Vaza cveća verovatno datira s kraja 1910-ih godina. Danas se ova slika nalazi u Nacionalnoj biblioteci Velsa u Ejberistvitu.

Jednostavna slika Vaza cveća mogla je biti plod studija cveća koje je Gven Džon radila u dnevnoj sobi. Naslikala ju je u svom karakterističnom suvom slikarskom stilu, sa gotovo ogoljenim platnom i sa impasto četkicom. Na slici je prisutna delikatna, veoma ograničena paleta u pažljivom obrascu ružičaste i zelene boje.

Na slici Vaza cveća prikazana je vaza sa ružičastim i belim cvećem na drvenom stolu, sa nekoliko belih latica koje padaju na sto. Ružičasta tkanina je ogrnuta preko stola u pozadini. Postoji osećaj mirnoće na ovoj slici, ali i osećaj nelagodnosti zbog odeće koja je bačena preko komada nameštaja u pozadini.

Slika Vaza cveća podseća na postimpresionističku sliku, zbog malih poteza četkice i bliskih vrednosti. Gven Džon je stvorila smele i izražajne znake korišćenjem boja i tona, bez posledica preteranog svetla i tame. Ova slika je snažno komponovana, sa čvrstim geometrijskim oblicima i formama.

Pročitano 1738 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 20 Avgust 2020 10:15

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Gven Džon - Vaza cveća