Artnit

Četvrtak, 28 Juli 2016 12:56

Edgar Dega - Čas baleta Istaknut

Edgar Dega je redovno odlazio u Parisku operu, i bio ne samo deo publike, već i posetilac prostora iza kulisa i plesnog studija, gde ga je uveo jedan prijatelj koji je svirao u orkestru. Od 1870. godine pa do smrti, njegove omiljene teme bile su balerine na poslu, na probama ili dok miruju, u trenucima napora i opuštanja. Dega je neumorno istraživao ovu temu sa mnogim varijacijama u položaju i gestu. Slika Čas baleta, naslikana između 1871. i 1874. godine, prikazuje učenice baleta koje se opuštaju posle velikog napora. Ova slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Na slici Čas baleta, Edgar Dega slika čas baleta balet majstora Žila Pjeroa, koji se približava kraju. On prikazuje prirodnost tela i spontanost pokreta učenica baleta, koje su iscrpljene, a na njihovim licima je vidljiv umor. Učenice se istežu, uvijaju da isprave leđa, popravljaju svoju frizuru ili odeću, haljinu, minđušu ili traku, obračajući malo pažnje na svog učitelja koji štapom udara po podu ritmujući svoj govor.

Na slici Čas baleta se blago dijagonalno podiže tačka gledišta preko plesnog studija naglašavanjem perspektive podnih obloga. Živi potezi četkice i svetle, jarke boje su tipične za impresionizam.

Pročitano 5210 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 18 Avgust 2020 10:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Edgar Dega - Čas baleta