Artnit

Ponedeljak, 25 Juli 2016 11:43

Pjer Ogist Renoar - Na livadi Istaknut

Između 1888. i 1892. godine Pjer Ogist Renoar je slikao niz slika na kojima je isti par devojaka, plavuša koja nosi belu haljinu i brineta koja nosi ružičastu haljinu. Ove intimne žanr scene slave mladalačku nevinost i bile su spremne za tržište početkom 1890-ih godina. Na slici sa ovom temom, poznatoj pod nazivom Na livadi, devojke beru cveće u fluidnoj atmosferi toplog letnjeg dana. Slika se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Slika Na livadi ima jednu osnovnu strukturu - neku vrstu slova X, dve dijagonale koje stvaraju kontrast u svakom pogledu. Obe dijagonale su vidljive na području dizajna i dubine slike. U donjem desnom delu na gornjem levom uglu slike, sukcesija blagih boja kreće od šešira u uglu, preko bele figure devojke, i nastavlja do pejzaža i neba. Druga strana dijagonale ostaje blizu površine i sastavljena je od potpunijih boja, purpurne i koralne. Iz nje sledi pregled na haljinu druge devojke, od donjeg levog ugla, gore ka drveću i gornjem desnom uglu slike.

Na slici Na livadi Pjer Ogist Renoar se privremeno vratio impresionizmu, ali je njegov impresionizam u potpunosti ličan i originalan. Prisutno je novo bogatstvo boja i nova živost u potezima četkice, izuzetni kontrasti boja postavljeni u svim delovima slike. Renoar tanko slika preko svetla zemlje, stvarajući svilenu, rastuću površinu, kao što je fina trava, koja se delikatno povija pod letnjim povetarcem. Ovaj efekat stvara čudni sjaj, i izgleda kao da je trava ispod tanke, ali složene boje svetlosti i života.

Pročitano 2858 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 25 Mart 2017 12:24

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pjer Ogist Renoar - Na livadi