Artnit

Sreda, 29 Juni 2016 18:26

Džejms Ensor - Popodne u Ostendeu Istaknut

Na početku umetničke karijere belgijski slikar i grafičar Džejms Ensor je slikao seriju žanr scena koje su poznate kao Buržoaski salon. Kao i njegova slika iz 1881. godine Popodne u Ostendeu poznata i po nazivu Posle ostendeovskog ručka, i slike iz ove serije obično prikazuju jednu ili dve osobe u buržoaskom enterijeru. Slika Popodne u Ostendeu, naslikana sa slikarskim nožem u blokovima turobne zelene i crvene boje, danas se nalazi u Kraljevskom muzeju lepih umetnosti u Antverpenu.

Na slici Popodne u Ostendeu Džejms Ensor prikazuje svoju mlađu sestru Marijete, koja se često pojavljuje kao model u njegovom radu. Na ovoj slici Marijete sedi obučena za stolom njihovog roditeljskog doma. Žena pored nje je Katarina Haegeman, njihova majka. Ali, uprkos identitetu modela i poznavanju postavke, slika je zamišljena kao fiktivna naracija. Slika predstavlja posetu mlade buržoaske devojke starijoj ženi. Obe piju čaj u slabo osvetljenoj prostoriji sa dopola naslikanim zavesama.

Nakon slike Popodne u Ostendeu Džejms Ensor je označen podjednako kao impresionista. Međutim, iako je Ensor bio upoznat sa slikarstvom francuskih slikara Kloda Monea i Pjera Ogista Renoara, stil na ovoj slici je sasvim drugačiji. On je smatrao da je, za razliku od svojih francuskih savremenika, “otišao“ izvan registrovanja optičke interakcije između boje i svetlosti.

Pročitano 3343 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 17 Juni 2020 12:05

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Džejms Ensor - Popodne u Ostendeu