Odštampajte ovu stranicu
Petak, 24 Juni 2016 09:44

Endru Vajet - Kristinin svet Istaknut

Slika Kristinin svet je jedna od najpoznatijih američkih slika XX veka. Naslikao ju je Endru Vajet 1948. godine u realističkom stilu, poznatom kao magični realizam, u kojem su svakodnevni prizori prožeti poetskom misterijom. Ova slika se danas nalazi u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Na slici Kristinin svet Endru Vajet prikazuje ženu u ružičastoj haljini kako puzi po sunčanom danu, uz brežuljak kroz veliko polje sa mrkožutom travom. Njene noge su savijene u neobičan ugao i ona izgleda onesposobljeno. Njen pogled je usmeren na sivu kuću na horizontu, štalu i razne male pomoćne objekte susedne kuće.

Žena na slici Kristinin svet je Ana Kristina Olson, susetka Endru Vajeta u Mejnu, gde je imao vikendicu, koju je dečja paraliza obogaljila. Endru Vajet je bio inspirisan da naslika ovu sliku kada ju je video sa prozora svoje kuće kako puzi preko polja. On je objasnio: "Bila je ograničena fizički, ali nikako duhovno. Izazov za mene je bio da opravdam njeno izvanredno osvajanje jednog života koji bi većina ljudi smatrala za beznadežan." Iako je bila inspiracija i tema slike, Ana Kristina Olson, koja je imala 55 godina u vreme kada je Endru Vajet naslikao sliku, nije bila osnovni model. Žena Endrua Vajeta, Betsi je pozirala za torzo žene na slici.

Pročitano 3932 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 01 Juni 2019 10:20
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci