Artnit

Utorak, 21 Juni 2016 10:39

Pol Sezan - Devojka za klavirom Istaknut

Stvaranje muzike je bila popularna tema kod inovativnih umetnika u vreme kada je slikao Pol Sezan. Njegova slika Devojka za klavirom iz 1869. godine, poznata i po nazivu Uvertira za operu Tanhojzer, ukazuje na kompozitora Riharda Vagnera, koji je postao simbol nove vrste umetnosti. Ova slika se danas nalazi u muzeju Ermitraž u Sankt Peterburgu.

Pol Sezan je naslikao sliku Devojka za klavirom na Jas de Bouffan, imanju u blizini grada Eks an Provansa koje je pripadalo njegovim roditeljima. Na slici prikazuje svoju majku i sestru. Svaka od njih je zauzeta u svom radu: devojka svira na klaviru, a majka sedi i plete.

Kompozicija slike Devojka na klaviru je uravnotežena, sa osećajem ograđivanja i jedinstva, ljudi i predmeta koji formiraju jedan materijalni svet. Intimna scena kao da ne sadrži ništa svakodnevno, i izgleda kao da se transformiše u nešto uzvišeno i svečano. Uzdržan i napet kolorit se u velikoj meri zasniva na kontrastu crne i bele boje, ali slika, ipak zrači neobičnim pozitivnim raspoloženjem.

Pročitano 2636 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 07 Juni 2019 10:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Sezan - Devojka za klavirom