Artnit

Subota, 11 Juni 2016 10:56

Jan Vermer - Devojka sa čašom vina Istaknut

Slikarstvo Jana Vermera pripada žanru domaćih scena koje su preovladavale sredinom XVII veka u Holandiji, gde su prikazivani običaji savremenog života, posebno oni koji se odnose na ljubav i udvaranje. Mnoge od ovih tema su prisutne na njegovim slikama, a narativ je tako suptilno smišljen kao da daje tumačenja na ozbiljna pitanja. Na slici Devojka sa čašom vina iz 1659-1660. godine prikazana scena jasno predstavlja čin udvaranja u kojem devojka očigledno ne stavlja nikakvu barijeru između sebe i svog udvarača. Ova slika se danas nalazi u muzeju Hercog Anton Ulrih u Braunšvajgu.

Slika Devojka sa čašom vina posmatra se kroz potpuno osvetljenu sobu zahvaljujući svetlosti koja prodire kroz poluotvoren prozor, dok figure stoje u sredini. Svetlost je jednako podeljena na površini slike, što čini da se bilo koji detalj na slici izdvaja više od drugih. Tako postoje pokreti likova ili izrazi lica koji kao da izražavaju ono što su oni razmišljali u tom trenutku. Svetlost povlači paralelu linije koja počinje na prozoru i otvara se preko slike na zidu sa suprotne strane. Ove dve dijagonalne linije svetlosti prelivaju se u dve glavne ličnosti, devojku koja delikatno drži čašu vina i njenog mladog udvarača u elegantnom ogrtaču, koji pažljivo prati njenu ruku. Nasmejano lice devojke ukazuje da devojka u velikoj meri prihvata udvaranje. U pozadini, pored prozora gde skoro nema svetlosti se nalazi portret gospodina sa dostojanstvenim držanjem.

Prozor, koji je jedini izvor svetlosti na slici Devojka sa čašom vina ima vitraž, koji je veoma poznat na ostalim slikama Jana Vermera. Na njemu je istaknut grb i prikazana figura žene koja održava ravnotežu, a uzda verovatno personifikuje umerenost. Prikaz umerenosti na vitražu je u suprotnosti sa figurama devojke i udvarača na ovoj slici.

Analiza pigmenata na slici Devojka sa čašom vina pokazuje korišćenje skupog prirodnog ultramarina na stolnjaku, olovo-kalaj-žute boje pomorandže na stolu, crvene boje broća na haljini devojke.

Pročitano 2774 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 16 Septembar 2023 16:00

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Jan Vermer - Devojka sa čašom vina