Artnit

Četvrtak, 05 Maj 2016 11:02

Edgar Dega - Žena na terasi kafea, veče Istaknut

Edgar Dega je najviše prepoznatljiv po inspirativnom predstavljanju teškog života balerina. Takođe, on se divio drugim aspektima modernosti koje otkrivaju urbani život u svoj njegovoj kompleksnosti i dvosmislenosti. Njegova slika iz 1877. godine, Žena na terasi kafea, veče ilustruje aspekt dinamike "modernog života". Ova slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Na slici Žena na terasi kafea, veče Edgar Dega prikazuje izuzetno široku i kompleksnu sliku gradske ulice noću. Naglašena je figura žene za stolom kafea koja gleda na bulevar noću i figura koja prolazi pored kafea kao tamna senka. Prostitutke sede u prvom planu, čekajući klijente, sa vidljivom dosadom i rezignacijom na licima i profesionalnim strpljenjem. Ovde Edgar Dega "gura" sliku enterijera do krajnjih granica. Enterijer koji je prikazan više nije ograđen i intiman, to je prostor otvoren prema spolja.

Slika Žena na terasi kafea, veče je prikazana na Trećoj izložbi impresionista 1877. godine. Na njoj se može otkriti nastajanje ljudskog otuđenja uz sjajnu fasadu noćnog bulevara, koje će postati obeležje urbanog života.

Pročitano 2550 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Edgar Dega - Žena na terasi kafea, veče