Artnit

Utorak, 03 Maj 2016 11:18

Piter Pol Rubens - Portret mlade žene Istaknut

Piter Pol Rubens je bio jedan od najvećih i najuticajnijih portretista XVII veka. Njemu se pripisuje nedovršena slika Portret mlade žene iz oko 1603. godine, a često se smatra da je povezana sa narudžbinom Vinčenca Gonzage, vojvode od Mantue koji se pominje u Rubensovim pismima, za vreme njegovog kasnijeg boravka u Italiji i Španiji, kada je slikao dame iz španske aristokratije da bi ih dodao u vojvodinu “galeriju lepotica“. Danas se ova slika nalazi u privatnoj kolekciji.

Na slici Potret mlade žene Piter Pol Rubens prikazuje ženu koja pripada aristokratiji. Naslikana je raskošno odevena žena sa ogromnim višeslojnim okovratnikom, tipičnim za njen stalež, koji joj uokviruje lice. Njena crna kosa je uređena pomoću raskošnih češljića. Pozadina je tamna i čini koloristički kontrast sa njenim svetlim okovratnikom, ističući belinu lica i pogled koji kao da je usmeren na posmatrača.

Ime modela sa slike Potret mlade žene je nepoznato. Dva crvena pečata na slici pozadi prikazuju mesto, Veneciju ranog XIX veka, a potom i kolekciju Džona Hanmera u parku Betisfild u Vrekshamu 1840-ih godina.

Pročitano 3559 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 12 Juli 2020 10:29

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Piter Pol Rubens - Portret mlade žene