Artnit

Ponedeljak, 25 April 2016 10:56

Vinsent van Gog - Dete sa pomorandžom Istaknut

U poslednjim nedeljama svog života, Vinsent van Gog je “lelujao“ između emocionalnih krajnosti. Dugi periodi depresije su bili isprekidani eksplozijama radosti i kreativnosti. Tada je naslikao seriju vedrih dečjih portreta, u potpunom kontrastu sa anksioznim slikama koje je uglavnom slikao. Slika Dete sa pomorandžom je bila jedna od nekoliko slika koju je naslikao nakon što je proveo vreme u Parizu u društvu svog brata Tea, snaje i novorođenog bratanca Vinsenta. Ova slika, koja se danas nalazi u privatnoj kolekciji, je naslikana krajem juna 1890. godine, nekoliko nedelja pre nego što će pucati sebi u grudi.

Slika Dete sa pomorandžom prikazuje Raula Levera, dvogodišnjeg sina seoskog stolara u francuskom selu Auvers-sur-Oises, 25 milja severno od Pariza, gde je Vinsent van Gog proveo neko vreme pre nego što se ubio. Dečak na slici prikazan je u tradicionalnoj bluzi deteta tog vremena, toplim živim bojama. Na njegovim izrazito rumenim obrazima vidljiv je širok osmeh, čime je Van Gog naglasio prednost seoskog, zdravog života.

Sliku Dete sa pomorandžom prožimaju karakteristični energetski potezi četkice i bogata šema boja Vinsenta van Goga koje izazivaju osećaj radosti, i ne nagoveštavaju tragediju koja će uslediti. Pošto je Van Gog izvršio samoubistvo u julu 1890. godine, ovaj portret je sa drugim slikama postavljen pored njegovog kovčega koji je napravio otac dečaka, modela za ovu sliku.

Pročitano 3647 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 14 Juli 2020 11:00

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vinsent van Gog - Dete sa pomorandžom