Artnit

Četvrtak, 21 April 2016 11:00

Žorž Brak - Žena sa gitarom Istaknut

Sliku Žena sa gitarom Žorž Brak je naslikao 1913. godine. To je relativno velika slika 130 x 73 santimetara, koja sadrži uljanu boju i ugalj. Žorž Brak koristi papier collé, tehniku slikanja i vrstu kolaža koji je stvorio. U kompoziciji ove slike posmatrač može da vidi eksperimentisanje u kubističkom stilu, kroz prikazivanje sviranja gde žena izgleda kao da gleda gitaru van kompozicije, kao i da ukazuje na višestruke perspektive. Slika se danas nalazi u Nacionalnom muzeju moderne umetnosti Centra Žorž Pompidu u Parizu.

Na slici Žena sa gitarom figura žene je obeležena jednostavnim, crnim linijama i ravnim formama. Njen instrument, predstavljen u obliku braon trapeza koji sadrži žice se prepoznaje po svojim krivinama. Ženine oči su očigledno zatvorene i izgleda da ništa ne ukazuje na frivolnost, iako gitara sugeriše muziku i može se tumačiti kao simbol veselja. Pozadina kreće od golog platna do prikazivanja mermera. Na dnu slike vidi se fragment teksta.

Za razliku od kubizma koji je koristio samo nekoliko boja, sintetički kubizam je ponudio bogatiju paletu sa više boja. Ali, iako je slika Žena sa gitarom sintetički kubistička slika, Žorž Brak je samo naslikao u dve boje: oker i sivu. Kroz prigušenu šemu boja koja je tipična za kubistička dela, ova slika dobija uzdržano raspoloženje.

Iako je slika Žena sa gitarom frakturirana, nije haotična, a postoje i elementi koji pomažu da dovedu oko posmatrača u njenu blizinu. Žorž Brak stvara vizuelnu dinamiku kroz uspostavljanje ravnoteže. Posmatrač može da vidi braon boju iz gitare, kako se uključuje u braon pravougaonik, koji balansira na vrhu slike. Po istom principu je stvarano tamno područje na desnoj strani slike, koje bi moglo da bude stilizovano rame, i uravnoteženo je sa istom bojom na levoj strani. Žorž Brak je takođe, koristio više različitih poprečnih oblika na slici kako bi stvorio harmoniju duž kompozicije. Ovi oblici su najočigledniji u centru ženinog apstraktnog oblika i ponavljaju se širom slike. Svaki indicidualni prostor u ovoj kompoziciji ima slično stvaranje kreiranjem nove harmonije, i korišćenjem i boje i tona, koji pomažu oku posmatrača da se kreće po raznim elementima slike. Dinamičan elemenat je upotreba teksta, koji je često korišćen na slikama Žorža Braka i oblikuje značenje rada, mada ponekad izgleda besmislen.

Pročitano 5495 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 15 Juli 2020 10:25

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Žorž Brak - Žena sa gitarom