Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 19 April 2016 10:58

Gustav Klimt - Suncokret Istaknut

Slika Suncokret se razlikuje od slika drveća i cveća Gustava Klimta, pre svega po tome što izgleda kao da postoji na njoj izvesni antropomorfanski elemenat. Ova slika, koju je naslikao 1906-1907. godine, pripada grupi slika nastalih u njegovoj omiljenoj letnjoj rezidenciji, selu Liclberg na jezeru Ater u kome je provodio veći deo leta. Danas se slika nalazi u muzeju Gornji Belvedere u Beču.

Za razliku od ranijih pejzaža Gustava Klimta iz perioda 1898. do 1902. godine, slika Suncokret se više ne bavi raspoloženjem, i on je fasciniran na više objektivan način organskim životom koji jednostavno postoji, nezavisno od ljudske intervencije. Oblici i listovi suncokreta su u prepoznatljivoj formi ljubavnika sa slike Poljubac, ali geometrijska kompozicija slike se ne koristi samo kao dekorativni efekat, već da ojača umetničko nezavisno posmatranje radosne scene u raskoši i bogatstvu prirode.

Dominantne boje na slici Suncokret su tamnoplava i različite nijanse zelene i žute. Ovde je posebno interesantno plavičasto-purpurno isticanje na listovima koje podseća na bele tačke osvetljavajući senovitu pozadinu. Jednolična tamna pozadina privlači pogled na centralni suncokret, koji je postavljen kao da se mršti, iako i dalje bogato i kraljevski izgleda. Osećaj tuge koji prožima sliku samo je povećan plavim tonovima.

Često se smatra da je lep, ali usamljen suncokret na istoimenoj slici metaforična slika modne dizajnerke Emilije Flege, za koju je Gustav Klimt bio tajanstveno vezan do kraja života. Kao argument ovoj tvrdnji navodi se prikaz stabljike suncokreta oko koje je obmotan gusti sloj lišća koje pri zemlji okružuje šareno poljsko cveće, što podseća na dizajn haljina iz modne radionice Flege. Neki idu tako daleko da tumače sliku Suncokret, kao portret Emilije Flege. Oni smatraju da suncokret može biti njena glava, a grm šarenih cvetova na dnu slike nabor njene haljine.

Pročitano 1897 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 08 Juli 2020 10:50
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci