Artnit

Utorak, 05 April 2016 10:56

Eduar Mane - Žena u večernjoj haljini Istaknut

Eduar Mane je nastojao da uhvati ukus savremenog društva slikanjem portreta buržoaskih žena, kao i slikanjem portreta konobarica, uličnih muzičara, krpara i ostalih standardnih pariskih "tipova" koji su bili omiljene teme popularne ilustrovane literature tog doba. Na slici Žena u večernjoj haljini iz 1877-1880. godine prikazao je otmenu parisku buržoasku ženu, sa japanskom lepezom. Ova slika se danas nalazi u muzeju Solomon R. Gugenhajm u Njujorku.

Slika Žena u večernjoj haljini je primer upotrebe naizgled improvizovanih, lakih poteza četkice koje naglašavaju dvodimenzionalnost platna, dok istovremeno definišu formu i prostor. Sa tačke gledišta posmatrača, to je manje Maneov izbor teme nego tenzije između površine i teme, u kojoj i sama boja preti da utone u dekorativne šare, koje definišu njegov rad kao suštinski moderan.

Pošto je tema slike Žena u večernjoj haljini neidentifikovana, često se pretpostavlja da bi ona mogla bila francuska glumica Suzanne Reichenberg. Međutim, mišljenja da je žena na slici zaista kurtizana, ili možda loreta, što je bio naziv za otmenu javnu ženu u Parizu, izgledaju suviše dvosmislena.

Pročitano 2913 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 15 April 2019 10:47

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Eduar Mane - Žena u večernjoj haljini