Artnit

Subota, 05 Mart 2016 11:35

Džordžija O'Kif - Crni iris III Istaknut

Američka slikarka Džordžija O'Kif je volela da slika cveće, a većina njenih slika naglašava činjenicu da, iako se mali cvet često previđa, ima toliko mnogo složenijih detalja koje treba prikazati. Irisi su bili česti na njenim slikama, i godinama je slikala crne irise, koje je mogla naći svakog proleća, samo u određenim cvećarama Njujorka, oko dve nedelje. Crni Iris III, koji je naslikala 1926. godine je jedna od njenih najpoznatijih slika, i kao što naziv slike ukazuje, to je prikaz jednostavnog, crnog irisa. Ova slika se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Na slici Crni iris III Džordžija O'Kif koristi svoje izuzetne umetničke veštine da poveća crni iris preko razmera njegove prirodne veličine, kako bi posmatrač više poštovao njegove karakteristike. Moguće je videti jednu liniju, nalik na jedinstvenu venu koja teče iz središta cveta. Nema mnogo prostora na slici koji ne koristi cvetu, a postojeća pozadina je veoma neutralna. Cvet izgleda kao da se stapa sa pozadinom oko ivica slike.

Koristeći boje koje su suptilno sortirane, od neprobojne crno-ljubičaste i tamnobordo sa nežnom ružičastom, sivom, i belom, Džordžija O'Kif na slici Crni iris obuhvata efemerni kvalitet ovog prolećnog cveta. Centralni deo cveta je mala crna rupa okružena malo svetlijom ljubičastom bojom i otvara jednu od nižih latica koje su podvučene nešto detaljnije od ostalih. Gornje latice su u nijansi boje blede lavande, dok su donje latice tamnoljubičaste i izgledaju kao da su crne.

Pročitano 3535 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 25 Mart 2019 12:00

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Džordžija O'Kif - Crni iris III