Artnit

Petak, 26 Februar 2016 12:25

Eva Hese - Bez naziva Istaknut

Američka vajarka, Jevrejka rođena u Nemačkoj, Eva Hese je bila poznata po svom pionirskom radu sa sirovim materijalima, kao što su lateks, stakleno vlakno i plastika za stvaranje skulptura i instalacija. Bila je jedna od umetnika koji su uveli postminimalni umetnički pokret tokom 1960-ih godina. 1964-1965. godine seli svoj atelje u napuštenu fabriku tekstila u Nemačkoj i počinje da ispituje metal, kao i druge sirove materijale i eksperimentiše sa skulpturom. Mnogi od njenih crteža su iz tog perioda, uključujući i gvaš Bez naziva iz 1965. godine, koji se danas nalazi u galeriji Tejt u Londonu.

Slika Bez naziva kombinuje uglavnom apstraktno slikovito izlaganje koje je i organsko sa detaljima koji ukazuju na mašinske delove i elemente izvučene iz okruženja fabrike. Oštre linije na slici se kreću zajedno kako bi stvorile složene i futurističke, ali besmislene oblike, koje Eva Hese opisuje kao "čiste i jasne, ali lude kao mašine".

Iako su na slici Bez naziva, boje blede, kao isprane, ona zrači energijom i kao da mnogo povezanih neobičnih oblika ukazuju na bezbroj mogućnosti. Slika predstavlja osoben oblik pesničke, trodimenzionalne montaže, sjedinjavanjem različitih delova preuzetih iz različitih izvora i kombinacija, ili uređene na način koji ukazuje na trenutke mirnog razmišljanja o svetu oko nas.

Pročitano 1993 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 04 Avgust 2020 10:37

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Eva Hese - Bez naziva