Odštampajte ovu stranicu
Petak, 19 Februar 2016 11:44

Zinaida Serebrjakova - Za toaletnim stolom Istaknut

Autoportret Za toaletnim stolom ruska slikarka Zinaida Serebrjakova naslikala je 1909. godine, kada je imala samo 25 godina. Kompozicija slike je predstavljena kao odraz u ogledalu, što je tradicionalno za žanr autoportret. Ova novina uvodi elemenat intimnosti i istovremeno stvara potrebnu usamljenost. Slika se danas nalazi u Državnoj Tretjakov galeriji u Moskvi.

Na slici Za toaletnim stolom Zinaida Serebrjakova prikazuje sebe u jutarnjoj toaleti i stiče se utisak kao da gleda sebe iz daljine, kao da je model. Ali, motiv "odraz izgleda u ogledalu" ne dovodi do osećaja misterije. Čak i sveće, koje obično simbolišu prolaznost vremena u slikarstvu, izgleda da nemaju svoju funkciju u svetlosti atmosfere slike. Prostor sobe je ispunjen nijansama bele boje.

Zinaida Serebrjakova ne prikazuje sebe na slici Za toaletnim stolom u svojstvu umetnice. Umesto slikarskog pribora, tu je toaletni sto na kojem se nalaze predmeti koji se povezuju sa atributima ženske lepote. Njene sjajne oči i prijateljsko lice daju joj toplinu. Zamah kose koji se proteže od ogledala iza nje, u kombinaciji sa rukama koje dodaju energiju stvaraju osećaj novine na autoportretu. Igle šešira u prvom planu slike su raširene, i možda su podsetnik da je ovo slika koja je slikana prema modi tog doba.

Slika Za toaletnim stolom je naslikana početkom XX veka, kada se reprezentativno slikarstvo dovodilo u pitanje i transformisalo se. Raspoloženje je još ozbiljnije i melanholičnije u Rusiji, gde srebrno doba u umetnosti i književnosti karakteriše tamna misteriozna poezija Aleksandra Bloka i slike "demona" Mihaila Vrubelja. Kako jedan likovni kritičar piše, ova slika je naslikana u vreme "duhovne krize ruske inteligencije, koja donosi neuspeh prve ruske revolucije 1905. godine; u vreme slomljenih snova, najgorih razočarenja, i gubitka vere u ljudskom duhu, duhovnog prekida veze između sna divne budućnosti i realnosti svakodnevnog života". Kao rezultat toga, slika Za toaletnim stolom je imala čudesni radosni uticaj tokom izložbe u Državnoj Tretjakov galeriji u Moskvi 1910. godine.

Pročitano 2262 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci