Artnit

Ponedeljak, 08 Februar 2016 11:53

Samjuel Palmer - Vrt u Šorhamu Istaknut

Tema slike Vrt u Šorhamu engleskog slikara pejzaža, bakropisca i grafičara Samjuela Palmera je na prvi pogled drvo voća u cvatu u kentiškoj dolini vrta, ali njegova prava tema je šišteći začetak energije samog prolećnog buđenja sveta, rađanja biljnog soka. Koriščenjem boje i svetlosti, ovaj akvarel iz 1829. godine, pojačan sa gvašom, na nekoliko kvadratnih santimetara jeftine bristolske table zrači osećanjima. Ova slika se danas nalazi u galeriji Tejt u Londonu.

U središtu slike Vrt u Šorhamu je drvo prepuno cvetova, nalik na sneg u nanosima, koje kao da stvara blesak u atmosferi. Procvetali ružičasti i beli cvetovi i krošnja drveta naslikani su svetlim slobodnim potezima četkice. U pozadini vrta se vidi misteriozna ženska figura u odeći crvene boje, koja šeta duž puta vrta, a njeno bledo lice je nagnuto prema prolećnom suncu. Erotika je opipljiva u vazduhu, ali isto tako daje i osećaj verske misterije.

Slika Vrt u Šorhamu prikazuje pravi vrt i oslanja se na tradicionalne predstave Adama i Eve u rajskom vrtu. Samjuel Palmer prožima običnu scenu svetom atmosferom, a jarko obojene forme neodređenog oreola kao da pokrivaju svet zlatnom i zelenom bojom. Ovakvi mistični prikazi prirode Samjuela Palmera su imali izuzetan uticaj na slikare koji su ga sledili, kao što je engleski slikar Stenli Spenser, ključni predstavnik romantičarskog oživljavanja prve polovine XX veka.

Pročitano 3270 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Samjuel Palmer - Vrt u Šorhamu