Artnit

Subota, 06 Februar 2016 12:25

Martin Džonson Hed - Cattleya orhideja i tri kolibrija Istaknut

Američki slikar Martin Džonson Hed je planirao da 1860-ih godina naslika raskošno izdanje knjige koja prikazuje brazilske kolibrije u tropskim postavkama, i naslikao seriju od 40 malih slika pod nazivom Dragulji Brazila. Slika iz ove serije, Cattleya orhideja i tri kolibrija iz 1871. godine je naslikana na tabli od mahagonija. Ova slika se danas nalazi u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu.

Martin Džonson Hed je na slici Cattleya orhideja i tri kolibrija koristio zanimljive elemente kompozicije. U prvom planu slike se nalazi zatvorena orhideja, koja je prikazana veoma detaljno, u središnjem delu slike su kolibriji naslikani oko njihovog gnezda, a u pozadini su slojevi oblaka, slabo osvetljeno žbunje i drveće koje stvara osećaj dubine i prostora, osećaj izgubljenosti u džungli.

Slika Cattleya orhideja i tri kolibrija odražava nepogrešivu pažnju Martina Džonsona Heda za detalje i oduševljenje beskrajnim radostima prirode. On koristi neobične uglove da naglasi kolibrije. Osećaj misterije stvara kroz način na koji koristi dim boje u pozadini, što dodaje dubinu i elemenat misterije. Istovremeno zemlju kontrastira sa jarkim bojama u prvom planu slike, kao što su na primer orhideja i rep kolibrija. Mirne boje i njihovo mešanje u pozadini stvaraju zanimljiv efekat, gde je posmatrač u neizvesnosti šta traži, u oblacima, nebu ili samo džungli. Tamni oblaci na vrhu slike mogu da daju signal da će ovaj mir uskoro biti narušen, bilo kroz oluju ili poplavu, ili bi mogao biti signal tame u budućnosti, kao što džungla uništava put za grad. Ovo je takođe naglašeno sa jedinstvenom orhidejom, što samo po sebi, pokazuje krhkost džungle, koja je nemoćna nasuprot većih sila. Ipak, iako orhideja nema načina da zna da li će njena vrsta opstati u budućnosti i dalje raste jaka sama po sebi, pokazuje svoje boje svima koji imaju vremena da uvaže prirodu. Zemlja je obrasla biljkama i žbunjem, grane vise sa snopovima mahovine i vinove loze, ali su tri kolibrija jedine životinje koje se vide na slici. Kolibriji predstavljaju na slici solidarnost na način na koji ukazuju na slobodu i prostor.

Pročitano 2953 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Martin Džonson Hed - Cattleya orhideja i tri kolibrija