Artnit

Četvrtak, 04 Februar 2016 11:54

Amrita Šer-Gil - Tri devojke Istaknut

Indijska slikarka Amrita Šer-Gil na svojim slikama nije prikazivala žene senzualno, već dok se suočavaju sa velikim nedaćama i još uvek imaju duha da prevaziđu svoju sudbinu iako su nemoćne da je promene. Sliku sa ovom temom Tri devojke, poznatu i pod nazivom Grupa od tri devojke, naslikala je 1935. godine i za nju osvojila zlatnu medalju na godišnjoj izložbi Bombajskog umetničkog društva 1937. godine. Ova slika se danas nalazi u Nacionalnoj galeriji moderne umetnosti u Nju Delhiju.

Slika Tri devojke prikazuje tri mlade Indijke obučene u jarko obojene sarije, na pragu zrelosti i braka. One sede pasivno i kao da čekaju svoju budućnost da se pojavi i razmišljaju o sudbini koju nisu u stanju da promene. Njihovo okruženje nije prikazano, ali je njihov položaj očigledan kroz nesrećne izraze lica i jezik tela, koji ukazuju na empatiju slikarke za zajedničku sudbinu žena u Indiji. Senke na zidu ukazuju na to da im očekivani životi sa muževima i porodicama ne mogu doneti sreću koju je njihova kultura naučila da očekuju.

Uticaj slika francuskog slikara Pola Gogena, kao i rani uticaj akademskog i realističkog stila slikarstva vidljiv je na slici Tri devojke. Već na njoj je Amrita Šer-Gil počela da se udaljava od akademskog realizma, stila slikarstva za koji se školovala, i približava ravnijoj, modernijoj kompoziciji, gde se linija i boja uočljivo koriste.

Pročitano 3101 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 02 Avgust 2020 11:08

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Amrita Šer-Gil - Tri devojke