Artnit

Ponedeljak, 25 Januar 2016 11:39

Moris Luis - Gde Istaknut

Američki slikar Moris Luis je tokom 1950-ih godina postao jedan od najranijih predstavnika takozvanog slikarstva obojenog polja, u kojem se boje međusobno suptilno dotiču ili stapaju na platnu. Prva grupa slika, takozvani velovi i cveće, datiraju iz perioda od 1954. do 1960. godine. Belo platno stvara oblik vela čije boje, iako bogate i senzualne, izgledaju kao da se mistično dematerijalizuju, menjaju gotovo gasovito nalik na isparenja u teksturi platna. Smatra se da slika Gde iz 1960. godine predstavlja kulminaciju teme, koju je počeo sa serijom slika Veo. Danas se slika nalazi u muzeju Hiršhorn i Vrtu skulpture u Vašingtonu.

Boja je jedini motiv i kompozicija slike Gde. Prikazane su pruge čiste boje, poput rekonfigurisane duge, ali slika nije potpuno bezlična, jer su pruge u jarkim bojama, a krajevi nekih pruga su razigrani.

Na slici Gde jedno kvašenje boje se primenjuje u odnosu na drugo, ali transparentnost omogućava svim slojevima da istupe istovremeno. Vizuelni efekat je lep i neobičan u isto vreme. Posmatrača povlači specifičan pasaž, on oseća da je na ivici sagledavanja odnosa boja kao konfiguracije u prostoru. Ipak, konkretan osećaj prostora Moris Luis uvek izbegava, a konfiguracije se pojavljuju samo kao prolazne prozračne interakcije u boji magle. Što više posmatrač pokušava da strukturira prostor i definiše forme na slici, one postaju sve više neuhvatljive. Ovaj kvalitet kontinuirane promene proizilazi iz neprekidne pratnje asocijacije posmatrača i njegove istovremene i selektivne percepcije drugih delova slike.

Pročitano 2138 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Moris Luis - Gde