Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 17 Januar 2016 12:04

Fernan Leže - Tri žene Istaknut

Francuski slikar Fernan Leže je pokušao da na svojim slikama dočara urbani život, prikazajući ljude kao geometrijske figure integrisane u jednolične geometrijske i mehanizovane sredine. Slika Tri žene iz 1921. godine se smatra remek-delom njegovog “mehaničkog perioda“. Kreirana je poput mašinske čvrstine i preciznošću podseća na tehnologiju, a glatka zaobljenost tri stilizovane žene na slici ukazuje na cilindrične mašine koje su ga veoma fascinirale. Ova slika se danas nalazi u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Na slici tri žene prukazane su tri zavaljene nage žene, koje zajedno piju čaj ili kafu u elegantnom stanu. Njihova lica su najviše ističu i ne pokazuju emocije. Život za žene na slici je poput mašine bez emocija u svetu novog dizajniranog nameštaja.

Zavaljeni akt je česta tema u istoriji umetnosti, ali ženska tela na slici Tri žene su pojednostavljeno zaokružena u dislociranim formama i sa uvećanim detaljima pojedinih delova tela u veoma dekorativnoj i organizovanoj sobi, gde su pozadina i predmeti koji ih okružuju u pravilnoj i realističkoj formi. Njihova tela izgledaju kruto, a koža nije meka, ali je čvrsta, mekana i veoma čista.

Na slici Tri žene Fernan Leže koristi raznovrsnu paletu boja, koja se fokusira na osnovne boje, ne previše tamne ili svetle. Nijedna boja se ne ističe, što stvara purističku sliku koja ima balans. Sa stanovišta balansa, dve žene sive boje i mačka izgledaju kao da su više povezane nego žena žutomrke boje koja sedi sa desne strane. Žutomrka žena izgleda kao da je nezavisna i manje uključena, dok drži svoju šolju i čita knjigu.

Pročitano 3308 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci