Artnit

Četvrtak, 14 Januar 2016 11:39

Alberto Buri - Vreća i crveno Istaknut

Umetničko stvaralaštvo italijanskog slikara i vajara Alberta Burija, predstavnika arte povera u Italiji se sastojalo uglavnom od skulptura, murala i instalacija. U ranim 1950-im godinama uradio je niz radova koristeći nekonvencionalne materijale, poput starih vreća grubo spojenih šivenjem i poprskanih ili okruženih bojom. Na svojoj poznatoj slici Vreća i crveno iz 1954. godine, koja je bila često povezivana sa njegovim početkom studiranja medicine, kao i sa smrću i ratnim razaranjima dodaje crvenu boju, koja podseća na krv. Ova slika se danas nalazi u galeriji Tejt u Londonu.

Vreća i crveno je apstraktna slika sa zanimljivom teksturom obešene vreće, koja je u suprotnosti sa oblašću ravnog crvenog akrila koji je okružuje. Crvena boja zrači toplotom preko galerije u kojoj se nalazi slika, dok vreća kao da privlači posmatrača da priđe bliže. To je obraćanje vidu, mirisu i dodiru.

Plamenocrvena boja na slici Vreća i crveno podseća neke posmatrače na teške ozlede ili krvave zavoje. Međutim, sam Alberto Buri je odbacio ova tmurna tumačenja, insistirajući na tome da se zalagao za umetnost koja je nezavisna od referenci. On je opisao svoju sliku kao "slobodu postizanja, koja se stalno konsoliduje, budno čuva".

Pročitano 3336 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Alberto Buri - Vreća i crveno