Odštampajte ovu stranicu
Petak, 18 Decembar 2015 12:36

Edvard Huper - Stolovi za dame Istaknut

Kao i na mnogim slikama, tako i na slici Stolovi za dame, američki slikar Edvard Huper indirektno komentariše usamljenost i zamor koji je deo iskustva gradskih stanovnika. Ovu veliku sliku naslikao je 1930. godine u ateljeu, na osnovu skica koje su napravljene u lokalnim restoranima. Pored toga, datum ove slike služi kao podsetnik da je Huper živeo u Njujorku tokom Velike depresije, kada mnogi Amerikanci nisu mogli da priušte da ručaju, čak ni u takvom skromnom restoranu kakav je prikazan na slici. Danas se slika nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Slika Stolovi za dame direktno postavlja posmatrača ispred izloga običnog restorana u Njujorku. Pogled posmatrača je usmeren na kartu menija, živo naslikanu hranu u izlogu, konobaricu koja se naginje napred kako bi namestila korpu voća na polici od poliranog drveta. Pod je popločan, a pored zidnih ogledala čovek i žena jedu, a blagajnica radi na registar kasi. Ipak, uprkos jakom osvetljenju i toplim, čak i upadljivim drečavim bojama, nije prikazana naročito svečana scena. Dva gosta razgovaraju između sebe, a blagajnica i konobarica su izgubljene u svojim mislima i posebnim dužnostima.

Uprkos nespremnosti Edvarda Hupera da dodeli istorijski kontekst svojim slikama, slika Stolovi za dame ukazuje na nekoliko društvenih promena tog doba. Sam naziv slike ukazuje na nedavnu socijalnu promenu, u kojima restorani reklamiraju "stolove za dame" kako bi poželeli dobrodošlicu svojim novim ženskim gostima. Takođe, na njoj se predstavljaju nove uloge koje žene dobijaju u javnosti, kao što su blagajnica, konobarica, i žene koje rade van kuće.

Pročitano 2189 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 25 Mart 2019 12:04
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci