Artnit

Nedelja, 13 Decembar 2015 12:35

Čarls Šiler - Voda Istaknut

Američki slikar i komercijalni fotograf Čarls Šiler, koji je bio priznat kao jedan od osnivača američkog modernizma i jedan od majstora fotografa XX veka, prikazuje na slikama i fotografijama industriju Sjedinjenih Američkih Država kao izvanrednu i veličanstvenu. Na slici Voda iz 1945. godine on prikazuje jedan od generatora hidrocentrale, koja je izgrađena tridesetih godina XX veka i distribuirala struju širom reke Tenesi u regionu Sjedinjenih Američkih Država. Ova slika se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Interpretacija američke industrije na slikama Čarlsa Šilera, kao i na slici Voda je donekle idealizovana. Radnici se nikada ne prikazuju u mehanizaciji koja je netaknuta i sjajna, bez ikakve prljavštine ili dima.

Slika Voda je sumorna. Naslikana je u jednostavnom, realističkom stilu koji je Čarls Šiler razvio u kasnim tridesetim godinama XX veka. Na slici se nalaze gusti, niski oblaci ispod kojih je kosa pretnja tamnosive boje, a svetlost i senke padaju preko struktura.

Iskustvo Čarlsa Šilera kao fotografa je uticalo na njegov stil slikarstva. Tako i na slici Voda, naglašava geometrijske oblike objekata sa teškim ivicama jasno osvetljenim načinom. Za njega te monumentalne, unapređene forme označavaju ljudsku genijalnost u iskorišćavanju moći prirode.

Pročitano 2042 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 14 Mart 2019 11:29

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Čarls Šiler - Voda