Artnit

Petak, 11 Decembar 2015 14:27

Džordžija O'Kif - Plava i zelena muzika Istaknut

Plava i zelena muzika iz 1919-1921. godine je slika američke slikarke Džordžije O'Kif. Naslikana je za vreme njenog života u Njujorku, i na njoj kroz simbolični prikaz muzike izražava i svoja osećanja. Boje i forme na slici istovremeno ukazuju na svet prirode dočaravajući iskustvo zvuka. Danas se ova slika nalazi u Institutu umetnosti u Čikagu.

Džordžija O'Kif je opisala muziku kao stanje u kome se "prevodi nešto za oko". Ona kaže: "Pitali ste me o muzici. Ja je volim više od bilo čega na svetu. Boje mi daju isto uzbuđenje jednom za dugo, dugo vremena, ponekad za priču ili nešto što će stvoriti sliku u mom umu i uticati na mene kao muzika. Da li mislite da smo ikada dobili mnogo od toga u umetnosti?"

Sliku Plava i zelena muzika karakteriše visoki, ali ipak kontrolisani talas boja. Suptilnim i snažnim bojama stvorena je varijacija tonova koji bi se mogli naći i u muzici. Džordžija O'Kif je pokušala da stvori svoju vizuelnu simfoniju na ovoj slici, možda inspirisanom klasičnom muzikom, ali očigledno je imala svoju paletu, koja je verovatno inspirisana slikarstvom ruskog slikara Vasilija Kandinskog.

Pročitano 3765 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 29 Mart 2019 13:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Džordžija O'Kif - Plava i zelena muzika