Artnit

Utorak, 24 Novembar 2015 12:36

Viktor Pasmor - Zelena zemlja Istaknut

Engleski slikar i vajar Viktor Pasmor je u početku slikao postimpresionističke krajolike, a kasnije apstraktne geometrijske kompozicije. Za svoju poznatu sliku Zelena zemlja, koju je naslikao pred kraj života 1979-1980. godine kaže da je potpuno nezavisna od apstraktnog slikarstva i da nije apstraktni pejzaž. Slika razvija temu istraženu u nizu njegovih slika naslikanih između 1968. i 1976. godine, prateći Pasmorov odlazak na Maltu. Danas se ova slika nalazi u galeriji Tejt u Londonu.

Slika Zelena zemlja je naslikana na Malti. Viktor Pasmor je insistirao na tome da nije postojala nikakva svesna veza između njegove slike i mesta, ali je priznao da su "podsvesno okruženje i vreme na Malti uticali na slikanje ove slike". Naziv Zelena zemlja slika je dobila nakon što je naslikana, da bi formirala poetsku metaforu.

Viktor Pasmor se na slici Zelena zemlja okreće od reljefnih konstrukcija ka više simboličkom sadržaju, koji izražava u boji, obliku i liniji. Zaobljeni, organski apstraktni motivi, koji se pojavljuju na slici odražavaju se u prostoru tamnih formi šipki.

Glavne forme slike Zelena zemlja su očigledno izvučene u plavoj olovci na komercijalno pripremljenom platnu, pre nego što je naslikano. Drugi sloj, sjajne tamnije boje je primenjen na većinu formi sa spray-gun ili air-brush tehnikom slikanja, što je dovelo do šarenog efekta posebno vidljivog na vrhu slike. Primenjeno je dosta tamnozelene boje kako bi se formiralo kapljanje na nekim mestima. Dve forme prema levoj strani nisu prskane i zadržan je svetliji ton. U nekim delovima, najočiglednije na levoj strani slike, bela boja je primenjena oko zelenih formi. Crni linearni elementi su izvučeni olovkom pre slikanja. Dve bele mrlje, jedna sa lila bojom preko nje, druga sa žutom i difuzna crna forma na desnoj strani slike naslikane su spray-gun tehnikom slikanja.

Slika Zelena zemlja ilustruje verovanje u objektivnost umetničkog dela koje je prvobitno podstaklo okretanje Viktora Pasmora ka reljefu. Korišćenje spray-gun tehnike slikanja, od 1970. godine omogućilo mu je da razvije svoje dobro utvrđene improvizatorske metode rada. Kontinuitet njegovog rada ukazuje, između ostalog na stalan uticaj nemačko-švajcarskog slikara Pola Klea. Taj uticaj se vidi i u linearnosti njegovih kasnijih slika, koje su rezonantne sa konceptom aktivne linije u šetnji Pola Klea, koje se kreću slobodno, bez cilja.

Pročitano 1904 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 01 Maj 2020 11:07

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Viktor Pasmor - Zelena zemlja