Artnit

Utorak, 17 Novembar 2015 12:22

Alfons Muha - Žena u divljini Istaknut

Kao mladić, češki slikar Alfons Muha je bio pod snažnim uticajem panslavizma i smatra se epitomom carske Rusije i slovenskih vrednosti. Slika Žena u divljini iz 1923. godine, poznata i po nazivima Zvezda i Sibir izražava njegovu ljubav prema Rusiji i njenom narodu i često se smatra za njegov odgovor na strašna stradanja ruskog naroda posle boljševičke revolucije, koja su kulminirala u velikoj gladi 1921. godine. Ova slika se danas nalazi u kolekciji Bridgeman Art Library.

Alfons Muha je posetio Rusiju 1913. godine da bi uradio preliminarne skice za njegovu slovensku epsku sliku Žena u divljini. Fotografije sa ovog putovanja pokazavale su veliki broj ruskih seljanki sličnih temi slike Žena u divljini, ali model za sliku je bila njegova žena Marija Chytilova. On je uradio najmanje četiri pripremne studije za ovu sliku.

Na slici Žena u divljini prikazana je ruska seljanka, koja simboliše stradanje ruskog naroda. Ona sedi mirno i na njenom licu je vidljiv gest prihvatanja i duboki mir. U pozadini se vide vukovi, koji predstavljaju opasnost. Izgleda kao da se sama predala svojoj neizbežnoj sudbini, ali zvezda koja sija iznad nje ukazuje na nadu i duhovno spasenje.

Pročitano 3828 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Alfons Muha - Žena u divljini