Artnit

Sreda, 04 Novembar 2015 12:05

Ivan Grohar - Sejač Istaknut

Slovenački slikar Ivan Grohar je jedan od osnivača slovenačkog impresionizma. Na njegovu poznatu impresionističku sliku Sejač, koju je naslikao 1907. godine, uticalo je slikarstvo italijanskog slikara Đovanija Segantinija i kao osnova fotografija sejača francuskog vajara Frederika Augusta Bartoldija. Ova slika se danas nalazi u Nacionalnoj galeriji u Ljubljani.

Na slici Sejač je prikazan seljak koji seje seme na oranici u ranom i maglovitom jutru. U pozadini se vidi pokošeno seno i brdo Kamnitnik kod Škofja Loke, grada u severozapadnoj Sloveniji. Ovaj motiv je bio tipičan za slovenački pejzaž, a predstavljao je metaforu za mit iz XIX veka u kome se Slovenci prikazuju kao energična nacija ispred nejasne sudbine, a simbol za slovenačku naciju je sejanje kako bi mogla da ima žetvu. Slika je istovremeno i prikaz ljudske povezanosti sa prirodom.

Nakon slike Sejač kritičari Ivana Grohara povezuju sa slovenačkim identitetom i njegovi pejzaži postaju simboli domovine. Kasnije se njegov slikarski stil promenio malo i čisti pejzaži su zamenjeni monumentalnim temama seljaka dok rade.

Pročitano 2431 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 16 Septembar 2019 10:36

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Ivan Grohar - Sejač