Artnit

Četvrtak, 29 Oktobar 2015 12:31

Rene Magrit - Soba za slušanje Istaknut

Na slikama Renea Magrita su česti motivi koji sami po sebi nisu misteriozni ali zbog načina njihova interpretiranja, kao i smeštanja u kontekst, oni postaju misterija. Tako, na primer jabuka na slici Soba za slušanje iz 1952. godine, koja se nalazi u kolekciji Menil u Hjustonu, kao i slika sa istim nazivom iz 1958. godine, koja se nalazi u privatnoj kolekciji, poprima misterioznu dimenziju zbog ogromnog povećanja same jabuke, koja je naslikana u nemogućoj situaciji.

Na obe slike, koje nose isti naziv Soba za slušanje prikazane su realistički skoro identične zelene jabuke, koje ispunjavaju sobu od poda do plafona, ali koje su stavljene u različite sobe. U verziji iz 1952. godine, soba je bogata bojom, pod je tamnobraon, terakota zidovi, a iz staklenog prozora sa belim ukrasom ulazi svetlost koja osvetljava jabuku. Dok je u verziji iz 1958. godine soba nalik na ćeliju sa kamenim podom, sivim zidovima i sa lučnim prozorom, a jabuka u njoj se više izdvaja.

Na obe verzije slike Soba za slušanje jabuka kao da upozorava posmatrača: "Nemoj me odbiti!" Kao i mnogo slike Renea Magrita, i ove slike jabuke predstavljaju simbolično kritiku i ohrabrenje. Ovaj oblik jabuke i njena zelena boja izaziva našu želju da preziremo ono što je manje od nas samih. Rene Magrit čini da jabuka na slikama "plače glasno" protiv našeg mogućeg prezira prema njoj i zato ima samo svoju osvetu. Malom jabukom možete lako upravljati, zagrizete je bez razmišljanja. Prema ovoj velikoj, kaže slikar, imate veće poštovanje.

Pročitano 2403 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Rene Magrit - Soba za slušanje