Artnit

Nedelja, 06 Septembar 2015 11:04

Gustav Kajbot - Balkon u Parizu Istaknut

Slika Balkon u Parizu, francuskog impresionističkog slikara Gustava Kajbota, naslikana 1880-1881. godine je jedna od nekoliko slika na kojima je u prvom planu njegov balkon sa koga se vidi urbana ulica kroz prostore raskošnog gvožđa rešetaka, a prostor ulice se razlikuje od unutrašnjosti buržoaske kuće. Motiv slike je verovatno bio inspirisan sličnim kontrastima koji se mogu videti na mnogim japanskim ukijo-e grafikama. Danas se ova slika nalazi u privatnoj kolekciji.

Stvarna tema slike Balkon u Parizu je sam balkon, a od gvozdenih uvojaka njegove ograde se formira dekorativni obrazac koji ispunjava prvi plan slike. U daljini se vidi bulevar Hausman sa zgradama i drvećem.

Gustav Kajbot je na slici Balkon u Parizu koristio tamne boje da bi naglasio centralno mesto ograde balkona, koja se oštro ističe nasuprot uličnoj sceni, koju je naslikao u pastelnim tonovima. Smela kompozicija slike je bila inspirisana japanskim grafikama, koje su verovatno bile važan izvor inspiracije za umetnike tog doba u potrazi za modernim stilom. To je vidljivo u naglom rezanju, visokim vidikovcima i čvrstim bojama na slici.

Pročitano 2560 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 24 Juli 2020 10:39

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Gustav Kajbot - Balkon u Parizu