Artnit

Četvrtak, 03 Septembar 2015 10:49

Feliks Valoton - Jezerce Istaknut

Švajcarsko-francuski slikar i grafičar Feliks Valoton bio je jedan od predstavnika pariske umetničke grupe postimpresionističkih avangardnih umetnika Nabis, a kasnije se približava simbolizmu i secesiji. Provodio je često leto u luci Honfleur, na obali Normandije, gde ima veoma mnogo jezera. Tako je i na slici Jezerce, iz 1909. godine prikazana monstruozna senka koja se nazire preko vode. Ova slika se danas nalazi u Kunstmuseumu u Bazelu.

Slike koje je Feliks Valoton uglavnom naslikao poslednjih 15 godina svog života, takođe variraju tehnički. Tako i slika Jezerce sadrži neke impresionističke delove, a druge obojene tvrdim ivicama realizma, dok mutna crna voda koja se proteže izgleda kao da mutira u ogromnom i zlokobnom listu ribe.

Slika Jezerce je zagonetna. Na njoj je Feliks Valoton naslikao novu neobičnu, tehnički nepostojeću prirodu i na taj način stvorio pejzaž o kome je i sam govorio. Valoton je rekao: "Sanjam slike koje su oslobođene od bilo kojeg doslovnog praćenja prirode. Voleo bih da ponovo stvorim pejzaže samo uz pomoć osećanja koja su izazvala u meni, nekoliko osnovnih velikih linija i jedan ili dva detalja izabranih bez ikakve precizne veze sa vremenom ili osvetljenjem."

Pročitano 2423 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 08 Septembar 2017 10:54

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Feliks Valoton - Jezerce