Artnit

Utorak, 29 Januar 2013 23:34

Edgar Dega - Balerine pored baletske šipke Istaknut

Jedna od omiljenih tema čuvenog francuskog slikara Edgara Dega je balet. Brojne su njegove slike balerina: pojedinačne i u grupama. I u jednoj i u drugoj temi ispoljio je izvanredan smisao za uočavanje i likovno uobličavanje pokreta. Sliku Balerine pored baletske šipke započeo je 1884. godine, a završio 20 godina kasnije. Slika se danas nalazi u kolekciji Filipsa.

Slika Balerine pored baletske šipke prikazuje dve balerine koje se pripremaju za nastup. One su očigledno uzbuđene. Pokreti balerina su napeti, puni očekivanja i nestrpljenja. Boja pozadine, jarko narandžasta, usplamtela, gotovo užarena, predočava raspoloženje mladih balerina pred nastup. Njihova osećanja su jaka, uskovitlana. To je ujedno i strah, i neizvesnost, i radost, i nestrpljenje da se što pre prepuste igri. Njihove figure liče na dva plamena jezika u jarkoj buktinji cele slike.

Edgar Dega je prikazao balerine u lepršavim plavo-belim kostimima koje se spremaju za igru. Balerine u igri liče na lepršave čigre. Vešt i dinamičan crtež prate tople pastelne boje na bogato obrađenoj pozadini.

Slika Balerine pored baletske šipke Edgara Dega nosi u sebi gracioznu fluidnost pokreta. Slika je veoma ekspresivna i dočarava naličje života balerina koji je sakriven iza kulisa.

Pročitano 4495 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 11 April 2019 10:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Edgar Dega - Balerine pored baletske šipke