Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 04 Avgust 2015 11:09

Pol Gogen - Tahićanski pejzaž Istaknut

Pol Gogen je otišao na Tahiti 1891. godine u potrazi za novim, egzotičnim motivima, ali i da pobegne od evropske civilizacije, koju je osećao kao veštačku i bez duhovnosti. Slika Tahićanski pejzaž poznata i po nazivu Tahićanske planine iz 1893. godine, jedna od prvih koju je naslikao na južnim morima, pokazuje karakterističan postimpresionistički stil. Ova slika se danas nalazi u Institutu umetnosti u Mineapolisu.

Tahićanski pejzaž je jedna od retkih slika u kojoj se Pol Gogen oslobađa motiva prednjeg plana i fokusira isključivo na pozadinu. Nakon što se odupreo iskušenju da sledi svoj uobičajeni obrazac, on se još više oslanja na svoje druge zaštitne stilove, kao što je upotreba intenzivne i neprirodne boje da stvori jedinstvo i ritmičku kombinaciju apstrakcije i realističkih oblika.

Na slici Tahićanski pejzaž Pol Gogen koristi vijugave konture i intenzivne boje da izrazi radost i spokoj inspirisan bujnim tropskim predelom. Palme, oblaci i udaljeni vrh su jasno prepoznatljivi, dok je podnožje i drugo drveće samo nagovešteno. Gogen takođe stvara oštri kontrast između različitih elemenata kompozicije primenom pogrešne perspektive na palmi, što povećava napetost slike i privlači pažnju posmatrača od širine slike prema dalekom planinskom vrhu.

Iako je Pol Gogen na slici Tahićanski pejzaž eksperimentisao sa novim stilom kompozicije, on ostaje zaokupljen svojom omiljenom temom: jedinstvom čoveka sa prirodom. Jedva primetan putnik, koji umorno balansira težak teret na ramenima je spojen sa ogromnim prostranstvom prirode. Njegov pas pretpostavlja isti, ako ne i veći značaj. Kloizonizmička podela slike na pojednostavljene blokove boja podrazumeva prirodni poredak gde sve ima svoje mesto. Čovek je beznačajan i privremeno prisustvuje u monumentalnom pejzažu.

Pročitano 3188 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 17 Juli 2020 10:42
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci