Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 02 Avgust 2015 11:19

Edvard Huper - Druga priča sunčeve svetlosti Istaknut

Na slici Druga priča sunčeve svetlosti američkog slikara Edvarda Hupera je prikazana mračna strana leta - čudna dešavanja usred sunca, čežnje i izolacije čak i u toploti. Sam naziv slike ukazuje na udvostručeno vizuelno i verbalno značenje: gornji spratovi dve zabatne kuće, dok na balkonu u prvom planu sede dve žene različitih generacija, čime se uvodi još jedna lična priča. Ova slika se danas nalazi u privatnoj kolekciji.

Kuća na slici Druga priča sunčeve svetlosti je tipična za Edvarda Hupera - bela klapa, kosi krov, predstavljeni tiho nasuprot kobaltnom nebu. Stil kuće je jednostavan, klasičan, sa običnim drvenim vencima, ugaonim pilastrima i balkonom. Ispred nema zemlje ili puta, ali je dalje otvoreni prostor koji je očigledan. Sunčevi zraci padaju na staru ženu u crnom i mladu devojku koja čeka nekoga ili nešto. Ali među njima je usamljena praznina. Drveće se nalazi preteći iza kuće i izgleda ogromno i prazno, a sunce udara u zadnji zid sobe.

Parovi su svuda na slici Druga priča sunčeve svetlosti. Svaka figura sedi uramljena sa dva prozora iza, samim odgovarajućim prozorima koji se ponavljaju iznad u svakom zabatu, i svaki prozor je podeljen na jednake gornje i donje pravougaonike. Čak i žuti kvadrat tende sa leve strane balansira svoj pandan sunčeve svetlosti na zidu. Osvetljena arhitektura kao da igra nasuprot amorfnih zelenih šuma na desnoj strani, sa četiri drugih spratova prozora ispred kontrasta sa četiri osunčana stabla, koji takođe predstavljaju okvir tamnih prostora iza.

Zato što sede na istom balkonu pretpostavlja se da su figure na slici Druga priča sunčeve svetlosti povezane, kao baka i unuka. Starija žena sedi uspravno, čita, ali izgleda kao da gleda iznad svog časopisa ili novina, prekinuta od strane nečega ili nekoga u nevidljivoj udaljenosti desno. Devojka je u kupaćem kostimu boje okeana u pozi dokolice. Zatvorene su kao dve figure koje su fizički unutar balkona, starija žena je više ograničena njime, dok je devojka na ivici otvorenog prostora. Takođe, sivi bočni zid u daljoj izgradnji stvara jaku vertikalnu ploču i vizuelno ih razdvaja. Šta god da ih deli, one su kontrast, ne samo po godinama, već i cerebralno i fizički.

Prozori redovno igraju ključnu ulogu na kompozicijama Edvarda Hupera, bilo da pokazuju ili kriju ljudsko prisustvo. Pored svojih geometrija, ovde se pojavljuju nivoi oblika da pojačaju unutrašnju prirodu modela. Iza devojke oblici su upola ili potpuno spušteni, aludirajući na zatvoren ili neformirani privatni život, dok starija žena sedi otvorenije, sunce preplavljuje unutrašnjost kuće. Otkrivanje uvida u svetlucajući naslon sofe i slike koja visi, u sobi je oskudno i uredno. Obe žene su opuštene na svoj način.

Jako sunce pada direktno na prednji deo fasade kuće, usmeravajući pažnju posmatrača na sredinu kompozicije slike Druga priča sunčeve svetlosti, primenom različitog intenziteta rama ove bele geometrije: vedro nebo iznad, plavičasta stabla i plave senke strane kuće i balkona. Žute nijanse i crvena zgrada detalja završavaju dizajn zasnovan na osnovnim bojama. Podređeni kontrasti postoje u komplementarnom kontrastu crveno-zeleno i žuto-lavanda.

Pročitano 2852 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 15 Novembar 2019 11:32
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci