Artnit

Četvrtak, 09 Juli 2015 20:12

Lorenco Loto - Portret žene inspirisane Lukrecijom Istaknut

Na slici Portret žene inspirisane Lukrecijom, koju je Lorenco Loto naslikao oko 1533. godine, prikazana je Lukrecija, lik iz rimske legende, koji je često bio slikan u XVI i XVII veku kao simbol čistote. Priča o Lukreciji se pojavljuje u delima italijanskih slikara Botičelija i Ticijana i u Šekspirovoj poemi Silovanje Lucrecije. Po lepoti palete, slika Portret žene inspirisane Lukrecijom, koja se sada nalazi u Nacionalnoj galeriji u Londonu, spada među najveća dela Lorenca Lota.

Prema drevnoj legendi Lukrecija je bila prelepa žena ratnog komandanta rimske vojske Lucija Tarkuinijusa Kolatinusa. Tokom vojne ekspedicije, Lucio i drugi rimski lideri razgovarali su o tome koliko su moralne i dobre njihove žene. Oni su odlučili da se vrate u Rim da vide da li su žene zaista tako verne kako je svako od njih tvrdio. Našli su samo Lukreciju kod kuće, a ostale žene su se loše ponašale, dok su njihovi muževi bili odsutni. Jedan od muškaraca u grupi, Sekstus Tarkuinijus, sin rimskog cara bio je fasciniran lepotom i dobrotom Lukrecije, otišao je da je vidi ponovo i silovao je. Lukrecija se zaklela suprugu i ocu, da će da se osveti za to delo, a potom se ubila. Ljudi su bili mnogo besni zbog ovog incidenta koji je zbacio monarhiju i posle koga je osnovana Rimska republika.

Na slici Portret žene inspirisane Lukrecijom naslikana je žena u dekorativnom kostimu blistavo narandžasto-zelene boje naslonjena na stolici. Ona direktno gleda u posmatrača, a njen fiksni pogled je donekle težak i izazovan. U levoj ruci žena drži komadić papira, na kojem je nacrtana skica njene imenjakinje, rimske Lukrecije koja je izvršila samoubistvo. Na stolu leži napisana poruka latinskim jezikom na papiru, preuzeta od rimskog istoričara Livija: "Posle Lukrecijinog primera neka niko ne ugrožava ženin život."

Lorenco Loto je ispunio sliku Portret žene inspirisane Lukrecijom likom žene, prikazujući divne detalje, kao što su intenzivni i izražajni kvaliteti njenog lica i njen raskošni i dekorativni kostim. Usmeravajući ruku na crtež koji drži, ona kao da naglašava visoko mišljenje o žrtvovanju Lukrecije i istovremeno insistira na razumevanju neophodnosti takve žrtve. Ona traži od svih žena da to potvrde, pristanu na bračnu vernost i odbace sve misli koje vode izdaji.

Pročitano 4026 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Lorenco Loto - Portret žene inspirisane Lukrecijom