Artnit

Subota, 27 Juni 2015 11:27

Fjodor Rokotov - Portret nepoznate dame u ružičastoj haljini Istaknut

Fjodor Rokotov je bio jedan od najboljih slikara portreta svog vremena i jedan od prvih ruskih slikara koji je unapredio psihološki portret. Izbegavao je slikanje formalnih portreta sa puno ukrasa i dekoracija, a umesto toga vodeći računa o optičkim i atmosferskim efektima otkrivao najdublje tajne ljudske duše, ali uvek ostavljao i nešto mistično. Njegova slika Portret nepoznate dame u ružičastoj haljini iz 1770. godine se danas nalazi u Državnoj Tretjakov galeriji u Moskvi.

Portret nepoznate dame u ružičastoj haljini je naslikan dekorativno i vešto. Žena je prikazana od struka naviše i blago se okreće. Izražena je ekspresivnost očiju i lica, čime nije samo dat konkretan izraz raspoloženja, već je stvoren osećaj neuhvatljivosti i prolaznosti ljudskog osećanja. Na njenom licu je primetan složen duhovni svet, bogat unutrašnji život i povišene ljudske emocije.

Slika Portret nepoznate dame u ružičastoj haljini na osnovu dominantne tri boje izražava bogatstvo i složenost unutrašnjeg sveta modela. Fjodor Rokotov koristi tehniku kjaroskuro, naglašavajući lice kontrastima između jarke svetlosti i duboke senke.

Pročitano 2649 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Fjodor Rokotov - Portret nepoznate dame u ružičastoj haljini