Artnit

Četvrtak, 25 Juni 2015 11:25

Valentin Serov - Devojčica sa breskvama Istaknut

Tokom boravka u koloniji Abramtsevo 1887. godine, ruski slikar Valentin Serov upoznao je i naslikao portret Vere Mamontove, dvanaestogodišnje kćerke velikog ruskog mecene Save Mamontova, jednu od svojih najpoznatijih slika, Devojčicu sa breskvama. Ova slika, koja je pokrenula ruski impresionizam, prvi put je izložena na Akademiji likovnih umetnosti u Sankt Peterburgu, a danas se nalazi u Državnoj Tretjakov galeriji u Moskvi.

Na slici Devojčica sa breskvama je prikazan portret devojčice kao centralni deo, fragmenti enterijera, pejzaž, mrtva priroda. Svetlost se preliva kroz prozor i razblažuje konture objekata.

Slika Devojčica sa breskvama je mešavina hladnih, belih i sivih tonova "razbijenih" od svetlog lika devojčice u centru kompozicije. Njena haljina je pastelnoružičaste boje, mašna preko grudi je crne boje, ali kao raskinuta crvenim cvetom na sredini, a njena tamna kosa je u skladu sa delom slike koji je u tami, drvenim akcentima nameštaja. Prirodno svetlo je "zarobljeno", jer dolazi sa prozora i ublažava narandžastu boju voća koje devojčica drži u ruci.

Valentin Serov koristi tople tonove za slikanje devojčice, koji čine kontrast sa hladnim tonovima prostora. Takva impresionistička rešenja, zajedno sa bojom refleksa, slomljenim potezima četkice, upotpunjuje sliku unutrašnjim pokretom oko centralnog trougla kompozicije slike.

Slika Devojčica sa breskvama ima posebnu komunikaciju, a zahvaljujući "obrnutoj kompoziciji" okrenuta je posmatraču. Nestrpljivi položaj devojčice je u kombinaciji sa njenim duboko zamišljenim crnim očima i ona kao na sintetičkoj slici zrači srećom. Valentin Serov postiže balans između stanja uma devojčice i sveta oko nje. On je majstorski "zarobio" ekspresiju devojčice i govor tela, prikazujući nestrpljivu, ali tolerantnu devojčicu koja pozira za portret, dok je svet izvan čeka. Nakon što je sela za sto u prolaznom trenutku, devojčica pocrnelog lica sa živopisnim tamnim očima se okrenula ka posmatraču, i kao da gleda u njega pažljivo ali malo nestrpljivo. Njen šarm kao da se stalno menja, stalno je u pokretu. Sunčevi zraci se probijaju kroz sobu u ogledaju u plavim mrljama na njenoj ružičastoj bluzi, i ružičastim delovima na stolnjaku. Blistavo svetlo se reflektuje na polirani nameštaj koji prenosi svetlosni osećaj, radosno, bez oblaka u svetu, svetu daleko od frustracije i patnje.

Pročitano 4061 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Valentin Serov - Devojčica sa breskvama