Artnit

Petak, 22 Maj 2015 10:44

Ivan Kramskoj - Portret nepoznate žene Istaknut

Slika Portret nepoznate žene, takođe poznata i po nazivima Nepoznata žena, Nepoznata dama i Strankinja iz 1883. godine spada u jednu od najviše intrigantnih i najpoznatijih slika ruskog slikara Ivana Kramskoja. Ova slika je i jedno od najpoznatijih ruskih umetničkih dela, iako su brojni likovni kritičari bili ogorčeni kada je slika bila prvi put izložena i osudili je. Model na slici je u to doba doživljavan kao nadmena i nemoralna žena, ali kako se menjao ukus publike popularnost slike je rasla. Danas se slika nalazi u Državnoj Tretjakov galeriji u Moskvi.

Slika Portret nepoznate žene kombinuje elemente žanra i tradicije portreta u umetnosti. Na njoj je prikazana žena, sa pogledom direktno usmerenim na posmatrača, koja mirno sedi u otvorenim kočijama na Aničkovom mostu u Sankt Peterburgu. Ona je obučena u moderan crni krzneni kaput, ima zanimljivu ukrašenu šubaru na glavi i tanke kožne rukavice na rukama.

Kompozicija slike Portret nepoznate žene nasuprot zimskoj pozadini, ukazuje na ponosnu, nadmenu lepu mladu ženu. Njena ličnost sija kroz predstavljanje senzualnih usana, učmalih očiju i debelih obrva.

Identitet modela na slici Portret nepoznate žene je nepoznat. Ivan Kramskoj je sliku nazvao Nepoznata, i nije je pomenuo u bilo kom pismu ili dnevniku, što je dovelo do mnogih nagađanja i stvorilo zagonetnu reputaciju slike.

Kada je slika Portret nepoznate žene prvi put izlagana izazvala je senzaciju, više zbog teme nego same estetike slike. Likovni kritičar iz tog vremena, Vladimir Stasov rekao je o slici: "Ona je koketa u kočiji... Vremenom, međutim, Nepoznata žena je postala simbol prefinjenosti, lepote i duhovnosti; ruska Madona."

Pročitano 4507 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Ivan Kramskoj - Portret nepoznate žene