Artnit

Sreda, 22 April 2015 11:13

Žorž Brak - Žena sa mandolinom Istaknut

Žorž Brak je naslikao sliku Žena sa mandolinom u proleće 1910. godine za vreme svoje prve kubističke faze, poznate kao analitički kubizam. Ova slika je bila prva kubistička slika ovalnog oblika, koju je Žorž Brak naslikao u uobičajenom pravougaonom obliku, a zatim je hrabro izabrao ovalan oblik za sliku. Danas se slika nalazi u Bavarskoj državnoj kolekciji slika u Minhenu.

Na slici Žena sa mandolinom Žorž Brak prikazuje ženu koja svira mandolinu, ali distorzijom žene i mandoline, koristeći kubističke geometrijske oblike i tamne konture. Žena i mandolina su jednako tretirani na ovoj slici, gde se geometrijski oblici vide preko optičke prizme. U donjoj trećini slike, posmatrač može videti telesnu formu mandoline koja je jasna kao i delikatni konci koji drže prste žene i ruke. Žorž Brak je rekao: "Priroda stimuliše osećaj, i ja volim taj osećaj u umetnosti. Želeo bih da otkrijem apsolutno u ženi, a ne samo njeno telo."

Muzički instrument koji pripada vrsti laute, mandolina na slici Žena sa mandolinom okružen je talasima boja i oblika, sakriven u vibraciji blokiranja, boje i ritma figura. Pozadina se spaja u gustoj mreži vertikalnih i horizontalnih linija, na kontinuiranoj prostornoj površini, sačinjenoj od malih prostora koji su međusobno povezani. Svi elementi su odjek senki, sa zvučnim karakteristikama, svetlosti i refleksije. Prikazano je mnogo geometrijskih delova u svim oblicima. Difuzna svetlost i ova blokiranja, orijentisana u ovom ili onom pravcu međusobno su u skladu.

Žorž Brak je naslikao sliku Žena sa mandolinom strogo braon-sivom i braon-plavom paletom boja. Boja je ograničena u uskom rasponu od oker, sivih i braon nijansi, kroz koje ipak postiže širok spektar likovnih efekata putem upotrebe divizionističke tehnike i svetla, širokim potezima četkice.

Pročitano 5905 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Žorž Brak - Žena sa mandolinom