Artnit

Petak, 17 April 2015 11:05

Vinsent van Gog - Vaza sa crvenim makovima Istaknut

Između 1886. i 1890. godine, Vinsent van Gog je naslikao sedam različitih slika sa motivima cvetova maka. Najranije slike je naslikao tokom svog boravka u Parizu, uglavnom rezanog cveća u vazama, kao što je slika Vaza sa crvenim makovima iz 1886. godine. Ova slika se danas nalazi u muzeju Vadsvort Atenijum u Hartfordu.

U Parizu su Vinsentu van Gogu prijatelji i poznanici slali bukete cveća jednom nedeljno da bi slikao mrtve prirode. On je kupovao cveće u raznim bojama za svoje slike. U pismu svojoj sestri Vil je napisao: "Prošle godine nisam slikao gotovo ništa osim cveća da bih mogao da se naviknem da koristim osim sive boje i ružičastu, nežnu ili jarkozelenu, svetloplavu, ljubičastu, žutu, jarkocrvenu." Tokom svog boravka u Parizu naslikao je 230 slika, od kojih su oko 30 slike cveća. Ipak, Van Gogovo interesovanje za slikanje cveća ukazuje, pre svega na njegovo interesovanje za boju.

Vinsent van Gog nije imao novac da plati modele, tako da su mu slike mrtvih priroda više služile za vežbanje. 1886. godine Van Gog je pisao slikaru Horaciju Manu Livensu o tome kako je on stavio veći akcenat na boje na slikama i kako je koristeći jarke boje koje su suprotstavljene bio u stanju da pruži život kroz boje: "A sada što se toga tiče ja sam lično radio, nemam novca da bih plaćao modele... Ali, ja sam napravio seriju studija boja na slikama, jednostavnog cveća, crvenih makova, plavog cveća različka i spomenka, belih i ružičastih ruža, žutih hrizantema, tražeći suprotnosti plave i narandžaste, crvene i zelene, žute i ljubičaste boje, tražeći nijanse i neutralne boje da bih uskladio brutalne krajnosti. Pokušavajući da prikažem intenzivnu boju, a ne sivu harmoniju." Ovi njegovi stavovi prema boji su iskazani na slici Vaza sa crvenim makovima. Na ovoj slici prikazuje veliki buket jarkocrvenih makova sa zelenim pupoljcima u jarkozelenoj vazi, ističući kontrast crvene i zelene boje. Zelena vaza stoji na tamnocrvenom stolu, čime se još više ističe kontrast ove dve boje. Tamnoplava pozadina slike naglasila je i na neki način čudesno uskladila kontraste dominantnih boja na slici.

Pročitano 3883 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 31 Oktobar 2019 11:56

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vinsent van Gog - Vaza sa crvenim makovima