Artnit

Petak, 18 Januar 2013 22:55

Žan Fransoa Mile - Sakupljačice klasja Istaknut

Žan Fransoa Mile, francuski slikar predstavnik realizma i Barbizonske škole često prikazuje na svojim slikama naporan seljački rad i francusko selo. Jedna od njegovih najpoznatijih slika je Sakupljačice klasja koju je naslikao 1857. godine. Slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

U središtu slike Sakupljačice klasja su tri seljanke koje sakupljaju strnjiku i preostala zrna žita posle žetve. Tamne proste haljine ovih žena smanjuju snažne forme zlatnog polja, dajući svakoj ženi plemenitu, monumentalnu snagu i dostojanstvo. Njihova lica su sakrivena ispod senki kapa. Tela dve žene su savijena, a treća žena, iako malo pognuta stoji uspravno i njena glava skoro dodiruje nebo. Sve tri žene su povezane sa zemljom. Njihove ruke i lica su u zemljanim tonovima, koji se mogu videti ne samo na zemlji, nego čak i na nebu. Sunce sija, ali ne na žene. Polje je puno manjih i većih gomila žita. U pozadini su zaposleni radnici čija je odeća čisto bela. Blizu radnika su dve velike gomile žita i kola sa volovima. U daljini se vidi čovek koji jaše konja i deo pejzaža sa zelenilom i kućama.

Toplo zlatno svetlo na slici sugeriše nešto sveto i večno u ovom svakodnevnom prizoru gde borba za opstanak neprestano traje. Skala zemljanih, smeđih i "pečenih" tonova nema sjaja i deluje prilično sumorno, ali ta paleta odgovara ideji ove slike. Mile je na ovoj slici preokrenuo svetle i tamne tonove, postavljanjem svetlih boja u pozadini, a tamnih u prvom planu. To na prvi pogled stvara osećaj nesklada. Simbolično to možda znači da za tri žene ne postoji izlaz, jer je osvetljenje daleko, izvan njihovog domašaja.

Svojim slikarstvom Žan Fransoa Mile je izvršio značajan uticaj na slikare narednih generacija, a posebno na Vinsenta van Goga. Van Gog je pravio kopije mnogih njegovih slika. Slika Sakupljačice klasja je bila inspiracija za Van Gogovu sliku Seljanke koja je modelovana sa uskovitlanim potezima četkice.

Pročitano 7637 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 10 April 2019 10:57

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Žan Fransoa Mile - Sakupljačice klasja