Artnit

Četvrtak, 09 April 2015 11:20

Gustav Klimt - Bukova šuma I Istaknut

Gustav Klimt je slikao pejzaže, obično u trenucima razmišljanja, mira i odmora. Slikao je prirodu dok boravi u njoj, bez prethodnih skica, opisujući je na najprirodniji način. Slika Bukova šuma I iz 1902. godine, koja se danas nalazi u Galeriji starih majstora u Drezdenu, je jedan od poznatih pejzaža Gustava Klimta.

Slika Bukova šuma I je jedan od najranijih primera pejzaža Gustava Klimta, na kojoj se smelo kombinuju stilovi impresionizma i simbolizma. Potezima četkice evocira slikarski stil tipičan za impresionizam, a pojednostavljeni i simbolički tretman površine pod uticajem Orijenta čini ovu sliku tipičnom za secesiju.

Gustav Klimt nikada nije bio zainteresovan za igru svetlosti i senke, a njegovi pejzaži, isto kao i njegovi portreti, prikazuju zainteresovanost za alegorije. Osetljivo treperenje njegovih pejzaža povećava njihovo ukrašavanje i simboličko značenje. Na slici Bukova šuma I gusto bukovo drveće upija nebo, i svaki list je "zarobljen" u jednom zlatnom potezu četkice.

Za slikanje pejzaža Gustav Klimt je koristio teleskope i operske dvoglede. Eliminacija rastojanja je očigledna i na slici Bukova šuma I. Na slici potpuno nedostaje nebo, oblaci i zvezde, i nema povezivanja sa vremenom ili ljudima. Difuzni impresionistički kvalitet slike prenosi smisao bezvremenske smirenosti. Gusti potezi četkice stvaraju zavese boje. Slika podstiče posmatrača da se postepeno izgubi u njenoj atmosferi.

Pročitano 5135 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 05 Mart 2019 11:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Gustav Klimt - Bukova šuma I