Artnit

Ponedeljak, 16 Mart 2015 11:44

Anri Ruso - Flamingosi Istaknut

Anri Ruso je bio veoma poznat po slikama na kojima prikazuje scene iz džungle, za koje je dobijao inspiraciju iz ilustrovanih knjiga i iz poseta Botaničkoj bašti u Parizu. Fotografija flamingosa ga je inspirisala da 1907. godine naslika sliku Flamingosi, na kojoj je pokušao da izrazi "scenu nalik snu", tako što su ljiljani viši od flamingosa, a u pozadini je deo džungle. Ova slika se danas nalazi u privatnoj kolekciji.

Na slici Flamingosi su prikazana četiri ružičasta flamingosa na obali, koji su postavljeni u nizu po visini u različitim položajima. Obala pristaništa je izvan malog ostrva, na kome su tri seljaka. Dva su ustala, a jedan sedi dole. Na drugoj obali je džungla u kojoj se nalazi drveće. Beli, ružičasti i žuti plutajući ljiljani se izdižu iz jezera.

Kompozicija slike Flamingosi je asimetrična i naglašena je njena leva strana. Ljiljani su glavna fokalna tačka, oni su najveći, imaju jarke boje, nose težinu slike i skreću pažnju na flamingose. Izgleda da osećanje džungle nije snažno predstavljeno, iako ona zauzima veliki deo slike. Seljaci su podređeni, i kao da imaju malo više života, ali ne i značaj na slici.

Na slici Flamingosi ljiljani simbolišu osećaj mira i predstavljaju umirujuću atmosferu. Anri Ruso koristi mnogo plavu i zelenu boju na ovoj slici. Jezero je svetloplave boje. Listovi na ljiljanima su svetlozeleni, a drveće tamnozeleno. Flamingosi nisu tako naglašeni, svetlijih su boja. Oni izazivaju osećaj mirnoće na ovoj slici, po načinu na koji voda teče, a ljiljani cvetaju u vodi.

Pročitano 2522 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 04 Mart 2019 14:06

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Anri Ruso - Flamingosi