Artnit

Ponedeljak, 14 Januar 2013 22:57

Suncokreti iz Arla Vinsenta van Goga Istaknut

Vinsent van Gog - Dvanaest suncokreta u vazi - Neue Pinakothek, Minhen Vinsent van Gog - Dvanaest suncokreta u vazi - Neue Pinakothek, Minhen

U avgustu 1888. godine Vinsent van Gog je u Arlu počeo da slika seriju verovatno svojih najpoznatijih slika. To je serija slika Suncokreta u vazama. Smatra se da ove slike predstavljaju životni ciklus koji je naslikan različitim tonovima boje suncokreta.

Tokom svog boravka u Arlu u Francuskoj, Vinsent van Gog je pozvao svog prijatelja slikara Pola Gogena da mu se pridruži, kako bi zajedno osnovali atelje. U pismu bratu Teu napisao je: ''Sada kada se nadam da ću živeti sa Gogenom u našem ateljeu, želim da napravim dekoraciju za atelje. Ništa osim velikog cveća.''

U avgustu 1888. godine Vinsent van Gog je započeo svoje čuvene slike sa motivima suncokreta. Suncokreti su cvetali u avgustu, a on je očajnički želeo da ih naslika u seriji od 12 slika. Zato što su cvetovi venuli veoma brzo, on je slikao svaki dan. Želeo je da ovim slikama dekoriše sobu Gogena u kojoj bi odseo kada stigne u Arl. Veruje se da je izabrao suncokrete za motiv zato što je Gogen obožavao njegove slike suncokreta. Nažalost Vinsentova trka sa promenama godišnjeg doba je bila neuspešna i mogao je da naslika samo četiri slike suncokreta u avgustu 1888. godine. Nastavio je da ih slika i naredne godine.

O slikanju suncokreta Van Gog je pisao svom bratu Teu: ''Naporno radim na tome, slikam sa entuzijazmom. Iznenadićeš se kada saznaš da slikam suncokrete. Ako sprovedem ovu ideju biće desetak slika. Tako će sve biti simfonija plavog i žutog. Radim na tome svakog jutra do zalaska sunca, cvetovi se sparuše tako brzo. Sada sam na četvrtoj slici suncokreta. Ova četvrta je buket od 14 cvetova na žutoj pozadini.''

Seriji suncokreta iz Arla pripadaju tri slike sa petnaest suncokreta u vazi, dve slike sa dvanaest suncokreta u vazi. Takođe, i slika sa tri suncokreta u vazi i slika sa pet suncokreta u vazi. Slika sa pet suncokreta u vazi je uništena u Drugom svetskom ratu u požaru 6. avgusta 1945. godine.

Slike prikazuju suncokrete u svim fazama njihovog života, od punog cvetanja do uvenuća, tako da je u njihovoj osnovi i iskonska priča o samom životu, od rađanja do umiranja. Na slikama se primećuju sličnosti koje lebde od jedne do druge slike. Mada su slike veoma slične u mnogim aspektima, svaka je ipak jedinstvena.

Boje na slikama suncokreta vibriraju, a blistave forme predstavljaju vitalnu snagu sunca. Žuta boja, koju je Van Gog najviše osećao bila je po njegovom shvatanju i osećanju izraz ljubavi i prijateljstva. Koristio je paletu žute boje u raznim nijansama, od blede, sunčano žute do rumeno oker. I osim nekoliko dodira zelene na drškama suncokreta i plavih linija kontura može se reći da su ove njegove slike više simfonija u žutom.

Slika Četrnaest suncokreta u vazi je možda najpoznatija slika Vinsenta van Goga. Jednostavno naslikani u vazi suncokreti predstavljaju jedan sjajan prizor. Suncokreti su isečeni i Van Gog ih je prikazao u različitim fazama u njihovom brzom propadanju. Naslikao ih je briljantno, verno usklađujući teksturu, kao i oblik i boju glave suncokreta sa semenom koje je prikazano sa tačkama malih mrlja boje na platnu. Neki cvetovi su otvoreni i živi, dok su drugi klonuli kao ljudske glave. To predstavlja ne samo buket cveća, već je to i priča koja predstavlja krug života od rađanja do smrti. Slika se danas nalazi u privatnoj kolekciji.

Vaza sa petnaest suncokreta je jedna od najznačajnih slika Vinsenta van Goga. Slika budi neobično topla osećanja kod posmatrača. Na slici se prepliću nijanse braon i žute boje i istovremeno asociraju na život i umiranje. Ova slika se nalazi u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Na slici Tri suncokreta u vazi, pozadina je tirkizne boje, a vaza se nalazi na podlozi koja je naslikana kratkim potezima u raznim tonovima braon boje i asocira na zemlju. U vazi jarkim nijansama zelene boje su tri suncokreta koji kao da i dalje cvetaju. Samo neki uvenuli listovi suncokreta koji se povijaju nadole ukazuju na nužnost njihovog propadanja. Ova slika se nalazi u privatnoj kolekciji.

Sam Vinsent van Gog je smatrao seriju slika Suncokreta iz Arla svojim najboljim slikama. Zato, je možda i upadljivo pisao na vazama sa suncokretima Vinsent, kao da je znao i da će ove slike biti neka vrsta njegovog autoportreta.

Za slike Suncokreta Vinsenta van Goga su verovatno zaslužna i nova otkrića u proizvodnji boja u XIX veku. Neki smatraju da bez vibriranja novih boja, kao što je hromatska žuta Vinsent van Gog možda nikada ne bi dostigao takvu intezivnost i živost boja na svojim slikama Suncokreta.

Pročitano 15065 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 22 Septembar 2013 12:30

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Suncokreti iz Arla Vinsenta van Goga