Artnit

Petak, 11 Januar 2013 23:53

Gustav Klimt - Poljubac Istaknut

Poljubac je najpoznatija slika austrijskog slikara Gustava Klimta i ikona moderne umetnosti. Ova slika je jedna od najpopularnijih na svetu, mnogo puta je umnožavana, i to ne samo na reprodukcijama, nego i na šoljicama za kafu, kravatama, torbama, i brojnim drugim predmetima za svakodnevnu upotrebu. Danas se slika nalazi u Austrijskoj galeriji Belvedere u Beču.

Slika Poljubac je nastala 1908. godine i pripada onome što se naziva "zlatnom fazom" Gustava Klimta. Klimt je obično slikao veoma sporo, za neke slike trebalo mu je i pet godina da ih dovrši, ali ova je završena brzo, jer je želeo da je prikaže na bečkoj izložbi portreta. Kada je slika prvi put izložena nije se zvala "Poljubac", već "Ljubavnici" i nije bila dovršena sve do okončanja izložbe.

Poljubac prikazuje par koji se strastveno ljubi na obali pokrivenoj cvećem. Njihova priljubljena tela imaju neodređene forme tako da izgledaju kao jedna osoba. Žena kleči, a njena glava je naslonjena na rame i muškarčevu ruku koja je pridržava. Muškarac stoji i grli ženu, a njegov zagrljaj oblikuje skladno jedinstvo dva tela. Njegova glava je nagnuta napred i naslonjena na ženinu glavu.

Tela muškarca i žene na slici su delom spojena raskošnom odećom blistavih boja ukrašenom nizom šarenih oblika. Odeća muškarca ima oštru pravougaonu ornamentiku, crnih i belih "muških" oblika. Ženina odeća ima mekše oblike, cvetna je i povezana vizuelno sa pokrivačem od cveća. Ona kleči i simbolično se povezuje sa majkom prirodom. Njena pojava sadrži malo geometrijskih oblika koji je povezuju sa muškarcem i simbolišu njihovo jedinstvo. Njihov ljubavni odnos je istaknut u jedva primetnoj granici njihovih tela, zbog gotovo identičnog tkanja oblika koje ih i simbolično odvaja od ostatka sveta.

Primarne boje na slici su zlatna, braon, žuta i zelena. Na pozadini su zlatni listići koji donose dubinu ovoj slici. Zlata ima na listićima, odeći i tačkicama nabacanim po platnu. Klimt je koristio osam različitih vrsta zlatnih listića. Na zlato je nanosio boje i šelak da bi dobio različite vrste sjaja.

Veruje se da slika opisuje romantični odnos između velikog slikara i žene čije će ime izgovoriti na samrti. Figura muškarca je možda Klimt, a žena je možda Emili Flege koja je sa njim i pored afera bila dvadeset godina. Na skicama slike on je napisao njeno ime, Emili.

Slika Poljubac, Gustava Klimta je izabrana kao glavni motiv kolekcionarskog novčića od 100 zlatnih evra koji je izdat 2003. godine. Na pozadini novčića je prikazan Klimtov atelje sa dva nedovršena remek-dela na štafelajima.

Slika Poljubac je veoma tajanstvena. Ona nikada nije naučno obrađena, ni restaurirana, pa i dalje krije mnogo toga. Ali, to je neviđeno strastan prizor, dva ljubavnika u nestvarnom svetu koji su uhvaćeni između poljupca i beskraja.

Pročitano 14485 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 28 Novembar 2020 11:31

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Gustav Klimt - Poljubac