Artnit

Petak, 23 Januar 2015 12:35

Kazimir Maljevič - Crni krug Istaknut

Od sredine 1910. godine ruski slikar Kazimir Maljevič, tvorac umetničkog pravca suprematizam napušta bilo kakav trag figurativnog slikarstva u korist čiste apstrakcije. Slika Crni krug iz 1915. godine je jedna od njegovih najpoznatijih slika na kojima je prikazivao čiste geometrijske oblike u osnovnim bojama. Ova slika, koja se danas nalazi u Državnom ruskom muzeju u Sankt Peterburgu je idealna predstava suprematizma, iskustvo u čistom osećanju i percepciji.

Slika Crni krug monumentalno prikazuje savršen crni krug koji pluta na ravnoj beloj pozadini. Na prvi pogled, slika predstavlja masivan crni krug u gornjem desnom uglu na čistoj beloj pozadini, koji se pojavljuje bez smisla i pojednostavljeno u prirodi. Međutim, na drugi pogled ovaj krug uvlači posmatrača u svoju prazninu i izaziva emocionalno buđenje.

U decembru 1915. godine na izložbi u Sankt Peterburgu, slika Crni krug je izložena zajedno sa 34 drugih apstraktnih dela Kazimira Maljeviča. Ova izložba se poklopila sa objavljivanjem njegovog manifesta Od kubizma do suprematizma i pokrenula radikalni pokret suprematizma.

Kazimir Maljevič je opisao sliku Crni krug, zajedno sa slikama Crni kvadrat i Crni krst iz 1915. godine kao "nove ikone" za estetiku moderne umetnosti, i verovao je da se njihova jasnoća i jednostavnost ogleda u tradicionalnoj ruskoj pobožnosti. Međutim, dok su slike naišle na naklonost među intelektualcima, one se nisu dopale publici.

Slika Crni krug stvara neobičnu radoznalost među milionima posmatrača. Mnogi su se izgubili u njenoj smelosti, neki razmišljaju o njenoj čistoti i dive se njenoj jednostavnoj geometriji, dok drugi nastavljaju da dovode u pitanje njenu svrhu.

Pročitano 5610 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Kazimir Maljevič - Crni krug