Artnit

Petak, 09 Januar 2015 12:20

Džudit Lejster - Lala Istaknut

Ilustracije cveća iz ranog XVII veka se nalaze na slikama Džudit Lejster, slikarke holandskog zlatnog doba koja je učila slikarstvo kod Fransa Halsa. Ona je ilustrovala svoju knjigu lala, koja sadrži puno prelepih prikaza raznih vrsta lala. Graciozna lala koju je naslikala 1643. godine se danas nalazi u muzeju Frans Hals u Harlemu.

U kasnim 1630-im godinama, nastala je neobična pojava u Holandiji, koja je trajala dugi niz godina i bila poznata kao lalomanija. Sve je počelo kada su neke cene lala dostigle nivo koji je bio oko 20 puta veći nego tri meseca ranije. Međutim, rastuće vrednosti lala su došle kao blagodet za umetnike koji su slikali cveće, i ljudi koji nisu mogli da priušte prave lale za svoje vrtove ili saksije su kupovali slike sa njima ili knjige pune ilustracija raznih vrsta lala.

Kada je Džudit Lejster, koja je bila poznata po svojim portretima naslikala lalu 1643. godine, slike lala su smatrane jeftinom zamenom za pravu lalu jer su tada lale bile veoma skupe. Lala koju je prikazala na ovoj slici ima gracioznu stabljiku, a njeni listovi sadrže promenljiv niz nijansi i tekstura, dok crveno-oker boja lale naglašava lepotu i živopisnost ovog popularnog cveta.

Neke ilustracije lala Džudit Lejster su bile u skupim katalozima koje su promovisale različite vrste, ali izgled lale je uvek bio prikazan sa čistim vizuelnim zadovoljstvom.

Pročitano 4212 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Džudit Lejster - Lala